O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană (raport)

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului.

Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Salvează Solul (o campanie de susținere și conștientizare desfășurată de Conscious Planet) este susținută de UNEP, UNCCD, UNFAO, WFP și IUCN și solicită schimbări de politici în România și în întreaga lume pentru a asigura sănătatea solului. Înainte de COP29, mișcarea solicită ca regenerarea solului să fie recunoscută ca o prioritate de sănătate publică. “Sperăm ca guvernul României să meargă mai departe prin crearea de politici dedicate sănătății solului care să recompenseze fermierii pentru creșterea conținutului de materie organică din sol. Astfel cetățenii vor avea o șansă mai mare să se bucure de diversele beneficii pentru sănătate.” – Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, autor principal al analizei. Principalele constatări ale raportului:

Calitatea nutrițională și subnutriția: Analiza arată că solul bogat în materie organică conduce la randamente mai mari ale culturilor și la o calitate nutrițională mai bună a alimentelor. Studiul avertizează că declinul continuu al sănătății solului contribuie în mod direct la pierderea nutrițională a alimentelor (conținutul de proteine din grâu a scăzut cu 23 % din 1955 până în 2016). Alimentele dense în elemente nutritive susțin, de asemenea, flora intestinală, care joacă un rol crucial în reglarea dispoziției, a funcției imunitare și a sănătății mintale și fizice generale. Contactul fizic cu solul poate îmbunătăți sănătatea intestinală: Oamenii au în comun cu solul multe grupuri de bacterii, iar studiile au arătat că gradul de contact cu solul afectează pozitiv diversitatea florei microbiene umane și sănătatea intestinală.

 » Citește toată știrea aici…