Ce este și cum este legată de supraviețuirea umană în condiții de căldură extremă?

Oamenii de știință folosesc „temperatura umedă” pentru a evalua modul în care căldura extremă afectează organismul. Dar ce este aceasta?

Valurile de căldură extremă pot provoca deshidratare, epuizare, lovituri de căldură și chiar deces. Dar temperatura aerului nu este singurul factor care determină cât de periculoasă este o zi caniculară. Există și o altă măsură, numită temperatura bulbului umed, potrivit Live Science. Temperatura bulbului umed ia în considerare atât temperatura aerului – cunoscută sub numele de „temperatura bulbului uscat” -, cât și cantitatea de vapori de apă, sau umiditatea, din acesta. Temperatura bulbului umed se măsoară cu ajutorul unui termometru învelit într-o pânză de bumbac care a fost înmuiată în apă. Dacă umiditatea aerului din jurul bulbului este mai mică de 100%, o parte din apa din pânză se va evapora și va răci termometrul, a declarat, pentru Live Science, Kathleen Fisher, doctorandă în fiziologie fizică la Penn State. Într-un mediu mai umed, se poate evapora mai puțină apă din pânză deoarece aerul este deja saturat. În consecință, termometrul nu se poate răci la fel de mult ca într-un climat mai uscat. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât temperatura umedă a bulbului este mai mare și viceversa.

Temperatura bulbului umed se calculează folosind o ecuație specifică care ia în considerare temperatura bulbului uscat și umiditatea relativă. De asemenea, poate fi dedusă cu ușurință prin citirea unei diagrame psihrometrice, precum cea prezentată mai jos. Temperatura bulbului umed indică modul în care vremea caldă afectează organismul De exemplu, o temperatură a aerului de 40 de grade Celsius și o umiditate relativă de 30% ar duce la o temperatură a bulbului umed de aproximativ 26 C. Cu toate acestea, o temperatură a aerului mai scăzută, de 25 C, dar un nivel de umiditate mai ridicat, de 90%,

 » Citește toată știrea aici…