Combinațiile de medicamente care ne distrug sănătatea. Atenția la medicamentele luate în același timp `după ureche`

Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.

Farmacistul Abbas Kanani, de la Chemist Click, a prezentat cinci combinații de medicamente care ar trebui evitate. „Combinarea medicamentelor vă poate pune sănătatea în pericol și poate crește efectele secundare sau pot cauza probleme de sănătate mai grave. Uneori pot apărea simptome noi în urma interacțiunilor medicamentoase, iar acestea ar putea fi confundate cu o nouă afecțiune”, a explicat acesta. „Se poate întâmpla și opusul, când eficacitatea este redusă, ceea ce vă poate pune în pericol să nu aveți doza corectă pentru afecțiunea dumneavoastră”, a mai precizat specialistul. Combinațiile de medicamente pot avea consecințe grave, cum ar fi dereglarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac „Afectarea organelor, în special dacă medicamentele sunt metabolizate de aceleași organe, cum ar fi afectarea ficatului sau a rinichilor, poate apărea și atunci când există o utilizare cronică a medicamentelor care interacționează. De asemenea, puteți crește riscul unei reacții alergice, care poate fi orice, de la erupții cutanate ușoare la anafilaxie severă, o afecțiune care pune viața în pericol”, spune el, conform Express.

Medicul de familie Mihai Mara a precizat că „ficatul are rolul de a procesa toate aceste medicamente, iar o cantitate mai mare decât este nevoie sau administrarea acestora în combinații nerecomandate pot declanșa diverse afecțiuni hepatice. Nici bolile de stomac nu sunt excluse. Antiinflamatoarele, de exemplu, irită mucoasa stomacală și ne putem trezi cu gastrite sau chiar ulcere care te-ar putea trimite direct pe patul de spital”. Combinațiile de medicamente care trebuie evitate Medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul cu anticoagulante, cum ar fi warfarina,

 » Citește toată știrea aici…