Urmează gripa aviară la oameni? Cum stau lucrurile cu următoarea amenințare infecțioasă pentru oameni

Focarele de gripă aviară în rândul vacilor de lapte din mai multe state și cel puțin o infecție la un lucrător agricol din Texas au stârnit temeri că acest virus ar putea fi următoarea amenințare infecțioasă pentru oameni, informează New York Times.

Virusul gripal, denumit H5N1, este foarte patogen, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a provoca boli grave și moartea. Dar, deși răspândirea sa printre vaci a fost neașteptată, oamenii pot contracta virusul doar în urma unui contact apropiat cu animalele infectate, nu unii de la alții, au declarat oficialii federali. “Este vorba, de fapt, de oameni care se află în medii în care pot interacționa cu bovine infectate cu acest virus”, a declarat Dr. Demetre Daskalakis, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. “Riscul pentru majoritatea celorlalți este foarte scăzut”, a adăugat el. “În acest moment, evaluarea noastră a riscului nu s-a schimbat, dar dacă se va schimba, vom fi destul de rapizi și destul de transparenți în legătură cu acest lucru”.

Gripa aviară este adesea fatală la păsări, dar niciuna dintre vacile infectate nu a murit până acum. Singurul simptom la pacientul din Texas a fost conjunctivita, sau ochiul roz, care a fost de asemenea raportat la persoanele infectate în timpul altor focare de gripă aviară. C.D.C. și alte agenții din Statele Unite și din alte părți au urmărit H5N1 timp de ani de zile pentru a monitoriza evoluția acestuia. Agențiile federale au stocat vaccinuri și medicamente pentru a fi folosite în cazul unei eventuale epidemii de gripă aviară.

“Suntem mai pregătiți pentru o pandemie de gripă decât, probabil, orice alt focar care ar putea apărea, orice alt agent patogen”, a declarat Rick Bright, directorul executiv al Bright Global Health, o companie de consultanță care se concentrează pe îmbunătățirea răspunsurilor la urgențele de sănătate publică.

 » Citește toată știrea aici…