Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport. De ce e acuzat ex-șeful Poliției de Frontieră

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire pentru neglijență în serviciu în cazul tragediei din 30 iunie 2023, de la Aeroportul Chișinău. Informația a fost confirmată pentru TV8 de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Potrivit acesteia, bănuitului i-a fost înaintată învinuirea pe 6 martie 2024.

Am încercat să obținem o reacție de la Rosian Vasiloi, însă nu ne-a răspuns la apeluri.

La mijlocul lunii septembrie 2023, Rosian Vasiloi a fost anunțat de către procurori că a fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu. Vasiloi spunea atunci că va coopera cu ancheta și că va prezenta și un raport. Între timp, va solicita un concediu neplătit pe o perioadă de peste 30 de zile. 

Ulterior, pe 8 noiembrie 2023, Vasiloi a demisionat de la Poliția de Frontieră, iar pe 29 decembrie, Ruslan Gălușcă a fost numit șef al Inspectoratului.

Amintim că un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au fost uciși pe 30 iunie, la Aeroport, când un individ, cetățean din Tadjikistan, căruia i s-a interzis intrarea în Republica Moldova, a luat arma de la primul și a tras mai multe gloanțe.

Agresorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale. Acesta era căutat de autoritățile din țara natală pentru participarea la răpirea, în seara zilei de 23 iunie 2023, a prim-vicepreședintelui unei bănci. Pe 3 iulie, atacatorul a murit la spital.

Procuratura pornise dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism. De asemenea, a fost pornit un proces penal pentru a verifica dacă persoanele implicate în asigurarea securității pe aeroport și-au îndeplinit sarcinile în mod corespunzător sau nu.

La scurt timp după tragedia de la Aeroport, Ana Revenco a depus cererea de demisie din funcția de ministru de Interne. Și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Igor Trofimov, a fost eliberat din funcție în baza cererii de demisie, după atacul de la Aeroport din iunie.