Orașul Odesa, în doliu: 14 morți în urma atacurilor rusești. Maia Sandu: „Inima mea merge la Odesa”

Război în Israel, ziua 161. Trupele israeliene au provocat moartea a cel puțin șapte palestinieni care se aflau în așteptarea ajutorului în Fâșia Gaza, potrivit unui martor ocular și a unui medic citat de Kareem Khadder și Celine Alkhaldi de la CNN. Incidentul s-a soldat cu decesul a cel puțin șapte palestinieni și rănirea altor 86 de persoane, după ce trupele israeliene au deschis focul în timp ce civilii așteptau ajutor umanitar în Gaza, miercuri, scrie Evz.ro.

UPDATE Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că luptătorii săi au vizat cinci tancuri israeliene Merkava în centrul Gazei. Un comunicat pe X spunea că luptătorii au tras rachete Al-Yassin 105 asupra tancurilor din orașul al-Zahra, situat în nord-vestul regiunii.

UPDATE Orașul Gaza devine notoriu ca o „capcană a morții” pentru cei care caută ajutor umanitar. Oamenii încă merg acolo pentru că aceasta este zona în care camioanele furnizează ajutor umanitar și sunt disperați după făină și alte provizii atât de necesare. Tancurile israeliene au tras fără discernământ asupra solicitanților de ajutor, iar majoritatea victimelor sunt încă pe drum, dar prezența tancurilor israeliene face foarte dificilă recuperarea cadavrelor. Au trecut ore de când a avut loc atacul, iar răniții au fost acolo sângerând până la moarte și, cel mai probabil, au murit până acum.

UPDATE Fathi Obaid, un medic din departamentul de urgență al Spitalului Al-Shifa, a relatat că mulți dintre cei transferați acolo de la locul ajutorului umanitar prezentau răni provocate de gloanțe. Obaid a menționat că spitalul a întâmpinat dificultăți în tratarea tuturor pacienților din cauza lipsei de medicamente și echipamente.

UPDATE Mahmoud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru, după demisia guvernului anterior la data de 26 februarie, a anunțat joi agenția de presă oficială Wafa. Mustafa, în vârstă de 69 de ani, anterior președinte al Fondului de Investiții pentru Palestina (PIF) și consilier economic al președintelui Abbas, preia acum funcția de prim-ministru într-un moment tensionat, în timpul conflictului dintre Israel și teroriștii Hamas din Fâșia Gaza.

UPDATE Încă trei copii au murit din cauza malnutriției și deshidratării la Spitalul al-Shifa din orașul Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclava asediată. Numărul oficial al morților din malnutriție și deshidratare în spitalele din Gaza duce la 23. Numărul reflectă doar cazurile confirmate care au ajuns în spitale. Ministerul a spus anterior că „alte zeci” mor în tăcere de foame impusă lor de armata israeliană.

UPDATE Presa internațională informează că începând din ianuarie, Canada a suspendat transferul de echipamente militare neletale către Israel, citând oficiali canadieni neidentificați. „Din 8 ianuarie, cererile de permise pentru a lăsa companiilor canadiene să transporte bunuri și tehnologii neletale în valoare de zeci de milioane de dolari, cum ar fi ochelarii de vedere pe timp de noapte, au fost temporar puse pe pauză din cauza dificultății de a stabili dacă materialul ar putea fi folosit în încălcări ale drepturilor omului, spun oficialii guvernamentali de rang înalt”, se arată în raportul Toronto Star. Guvernul prim-ministrului canadian Justin Trudeau a afirmat de mult timp că nu transferă sisteme complete de arme către Israel.

UPDATE Gruparea armată libaneză a revendicat un total de cinci atacuri asupra pozițiilor israeliene folosind rachete, rachete și artilerie. În partea de est a graniței care luptă cu Israelul, Hezbollah a spus că a vizat soldați și vehicule cu rachete și artilerie în două atacuri în zona Kfar Chouba. Pe frontul de vest, a spus că cele trei atacuri ale sale au folosit obuze de artilerie, o rachetă și rachete Katyusha pentru a lovi soldații și pozițiile israeliene, inclusiv în Jal al-Alam.