/VIDEO/ Economia Republicii Moldova, explicată de Vasile Tofan pe înțelesul tuturor. Alegoria coșului cu produse

Republica Moldova nu are prea mari șanse să se dezvolte, dacă nu atrage investiții străine. Opiniile au fost exprimate în cadrul ediției de joi, 7 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 de către directorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu și omul de afaceri Vasile Tofan. În opinia invitaților, atragerea investitorilor străini ar trebui să fie „prioritatea zero” pentru guvernare.

„Luând în considerație că și capacitățile financiare ale companiilor autohtone sunt limitate, după părerea mea, unica salvare pentru noi și când vorbim de creșterea economică, fără investiții străine directe, din afara țării, noi nu avem nicio șansă și asta s-a demonstrat chiar și în cazul vecinilor noștri din România. Prioritatea zero pentru guvernare și toți funcționarii trebuie să fie atragerea de investiții străine”, a precizat Marin Ciobanu în cadrul emisiunii.

Directorul ZEL Bălți a mai explicat că, de regulă, corporațiile foarte mari caută cu forță ieftină de muncă și piețe atractive, iar Republica Moldova nu are nici una, nici alta.

„E clar că e mult mai atractiv să merg în Ucraina, unde până a începe războiul, era o piață de 40 de milioane, ori în România, cu o piață de 20 de milioane. Deci nu suntem atractivi”, a spus Ciobanu.

Și omul de afaceri Vasile Tofan are aceeași opinie. Totuși, statul ar trebui să depună eforturi pentru a construi o economie competitivă.

„Suntem o țară mică, de care nu este interesat niciun investitor.  Niciun investitor nu este interesat de piața domestică săracă de 2,6 milioane de oameni. Fiecare țară mică este sortită să construiască o economie competitivă care ar atrage investitorii pentru a construi aici platforme de export, de comerț și de la asta ar beneficia toți moldovenii”, a menționat Vasile Tofan. 

Omul de afaceri a folosit o metodă originală, folosind un coș cu fructe și conserve, pentru a explica, pe înțelesul tuturor, starea din prezent a economiei Republicii Moldova.