/VIDEO/ Mitropolia Basarabiei sau cea subordonată Rusiei? Cine câștigă în preferințele moldovenilor

Peste 43% dintre moldoveni cred că biserica din Republica Moldova trebuie să fie parte a Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în timp ce peste 32% ar vrea să trecem la Mitropolia Basarabiei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”.

Același sondaj mai arată că peste 21% din respondenți sunt indeciși sau au refuzat să răspundă. De asemenea, 3% dintre cei chestionați au declarat că nu au auzit de Mitropolia subordonată canonic Patriarhiei Române.

În cadrul sondajului, respondenții au fost întrebați și ce cred că susține Mitropolia Basarabiei: 

  • Unirea cu România: 50,7% au fost de acord, 19,1% au exprimat dezacord, iar 30,3% nu au avut o opinie definită sau nu au răspuns;
  • Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană: 48,8% da, în timp ce 18,5% nu, iar 32,7% nu au avut o poziție clară;
  • 29% au considerat că Mitropolia Basarabiei nu are nicio implicare politică, 40,3% au considerat că are, iar 30,7% nu au avut o opinie definită sau nu au răspuns;
  • 27,5% consideră că Mitropolia subordonată canonic Patriarhiei Române susține integrarea Republicii Moldova în NATO, iar 31,2% – nu. 41,3% nu au avut o poziție clară;
  • Apropierea de Federația Rusă: 19,6% cred susține acest deziderat, 48,4% – nu, iar 32% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

De asemenea, aproape 64% dintre respondenți au afirmat că Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să viziteze Republica Moldova, în timp ce 15% s-au opus acestei inițiative.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 februarie, de CBS Research, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre. În total, au fost chestionate 1.104 persoane, cu vârsta de 18 ani şi mai mult, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ-teritoriale. Sondajul are o marjă de eroare de 3%.

Reamintim că recent, Mitropolitul Moldovei i-a scris Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române în încercarea de a opri exodul preoților săi spre Mitropolia Basarabiei. Migrația fețelor bisericești mai degrabă este alimentată de salariile oferite de statul român și nicidecum convingerile patriotice sau spirituale, se sugerează în răvașul semnat de Mitropolitul Vladimir. Tot el, îi solicită Patriarhului Român să atragă atenție asupra faptului că mitropolitul lui de la Chișinău este influențat de sfetnici care nu-și urmăresc decât interesele personale. 

Am încercat să aflăm dacă Patriarhia Română va reacționa la scrisoarea Mitropoliei Moldovei, dar răspunsul a fost unul evaziv. „În consultare cu Sinodul Mitropoliei Basarabiei se vor stabili pașii următori. Astăzi, IPS Vladimir a plecat la Moscova pentru Sinodul lor”, ne-a scris Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Scrisoarea de la Chișinău ajunge la București după ce săptămâna trecută Sinodul Bisericii Române a luat o decizie ce încurajează fenomenul migrației de la o mitropolie la alta. Conducerea ortodoxiei române a reafirmat că cei care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă. 

După ce biserica rusă a ezitat să condamne războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, mai mulți preoți de la noi au ales să treacă în rândurile Mitropoliei Basarabiei. Ca și răspuns, Mitropolia i-a oprit de la oficierea celor sfinte pentru părăsirea samovolnică. Interesul pentru Mitropolia Basarabiei a crescut și mai mult după ce în spațiul public a apărut scrisoarea Mitropolitului Vladimir către patriarhul Kiril. În răvașul trimis la Moscova pe 5 septembrie se spune că „lumea rusă” este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt. În demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia susține intervenția rusă în Ucraina.

Jurnaliștii de investigație de la Cutia Neagră PLUS au urmărit luni de zile predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și a aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Care este rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova? Răspunsul îl afli în investigație.