SIS, despre destabilizarea în ajunul alegerilor: „Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este Ilan Șor”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel de fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestor acțiuni este „să compromită aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Chișinăul sub sfera sa influență”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de directorul SIS, Alexandru Musteața.

Potrivit lui Musteața, prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă realizarea e următoarelor două etape.

„Are intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Avem informații prin care se încearcă punerea în aplicare a tentativelor de compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici, care vor promova aderarea la UE”, a menționat Musteață.

Următoarea etapă, potrivit șefului SIS, este planificată pentru anul 2025 și are drept scop „controlul asupra Parlamentului R. Moldova prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”.

„Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale, conectate între ele. În primul rând – susținerea actorilor aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii. Odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor unui stat străin – Federația Rusă. Este vorba de actorii politici – deschiși declarați pro – Federația Rusă – au legături directe și confirmate cu Serviciile Speciale. Aceștia sunt consultanți politici, grupuri criminal organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice și actori politici declarați – pro stataliști, care intenționează să se ascundă în spatele unei politici externe neutre declarând că apără interesele naționale, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească intereselor Rusiei”.

Șeful SIS menționează că unii dintre acești „actori” ar avea legături directe cu exponenți ai Federației Ruse, iar alții sunt conectați la grupuri criminal organizate conduse de cetățeni ai R. Moldova, aflați în căutare internațională.

Musteața a precizat că „actorii implicați” urmăresc generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în mai multe domenii ale vieții social politice, crize în domeniul economic, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate sau ordine publică în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului.

În acest an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Nu se cunoaște, deocamdată, când vor fi organizate, însă cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în octombrie sau noiembrie. 

În aceeași zi cu prezidențialele, va avea loc și un referendum privind integrarea Republicii Moldova în UE.