/VIDEO/ Parcarea cu plată, una dintre soluțiile Primăriei Capitalei: „Noul regulament spre asta duce”. Ce alte propuneri mai sunt

De câte ori ați mers cu mașina, mai ales în zona din centru, și ați fost nevoit să înconjurați cartiere întregi în speranța că veți găsi un loc bun de parcare? Vi s-a întâmplat, probabil ca multor alții, să vă lăsați automobilul într-un loc mai puțin regulamentar, cu riscul de a lua o amendă și chiar o evacuare. Deși majoritatea șoferilor sunt de acord că încalcă, oricum se întreabă, practic într-un glas: unde să parcăm? 

Fostul viceprimar al Capitalei, urbanistul Victor Chironda susține că în zona istorică a orașului nu a apărut niciun loc NOU de parcare, dar este de părere că chiar dacă ar fi și 10 mii noi, peste doi ani, cererea se va dubla. Recunoaște problema și șeful Direcției municipale de mobilitate urbană, care e gata să prezinte un regulament privind parcările în Chișinău. Esența documentului constă în introducerea parcărilor cu plată. 

„Nu sunt făcute parcările, dar ne impun să… Aici este parcare, în altă parte nu. Eu de aceea mă și parchez aici, că în altă parte nu am unde”. 

Chișinăul a avut mereu probleme cu lipsa locurilor de parcare. Criza s-a accentuat în ultimii ani, odată cu creșterea tot mai rapidă a numărului automobilelor și a populației. Zilnic, circa 300 de mii de unități de transport se află în mișcare prin Chișinău. Și, bineînțeles, trebuie să parcheze undeva. 

Analizând Buletinul achizițiilor publice, în ultimii trei ani, am găsit mai multe proiecte lansate de subdiviziunile Primăriei Capitalei de organizare a locurilor de parcare. Cel mai scump proiect de acest fel a constat în amenajarea de parcări stradale în centrul istoric al orașului Chişinău. Aceste lucrări au fost împărțite în patru loturi, iar licitațiile au fost câștigate de trei companii. La etapa inițială, valoarea cumulativă a lucrărilor a fost de circa 117 milioane de lei. 

„Ei numesc aceste lucrări de amenajare „lucrări de reparație”, deși asta nu este adevărat. Pentru că, se schimbă de fapt configurația trotuarelor și respectiv acestea sunt lucrări de construcție. Dacă s-au instalat bordurile, dacă s-a schimbat dimensiunea trotuarelor, dacă s-au eliminat copacii, dacă s-au eliminat spațiile verzi, acestea sunt deja lucrări de construcție, reconstrucție a străzii, care trebuie proiectate și avizate așa cum prevede legea. Înțelegând că au încălcat legea, la etapa când noi am sesizat aceste încălcări, ei au oprit lucrările, pur și simplu. – Cam de cât timp? – Situația asta este de aproape un an și jumătate, iată așa. Ei au înțeles că au încălcat legea, ei au fost inclusiv amendați”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Lucrările s-au oprit pe toate loturile după ce Agenția de Supraveghere Tehnică a fost sesizată despre nereguli de pe șantiere. Victor Chironda, care a deținut și funcția de viceprimar pe domeniul mobilității urbane, este unul dintre autorii sesizărilor. Insistă că aceste locuri de parcare nu corespund normativelor în vigoare, ceea ce le face greu de utilizat. 

„Ele au dimensiuni mult mai mici decât prevăd normativele respectiv, fie o parte sau alta a mașinilor stă și ocupă fie o parte din trotuar, fie o parte din carosabil, care iarăși încurcă circulației. Problema de fapt nu a fost soluționată sub nici o formă, nici un loc nou de parcare nu a apărut, de fapt sa încercat a legaliza parcare pe trotuar care deja era. Oamenii oricum parcau pe aceste zone, acum s-a încercat să se legalizeze, prin faptul că se schimbă configurația. Apare această bordură de delimitare și spațiul de parcare ar trebui să fie semnalizat. Vedem că pe străzile pe care s-au făcut lucrări, spațiile de parcare nu sunt semnalizate și mai mult decât atât, practic pe străzile Sciusev, Bernardazzi, Kogălniceanu, altele, nu au fost recepționate aceste lucrări. Deci teoretic, lucrările nu s-au finalizat, deși companie de mult și-a strâns lucrurile și nu mai face lucrări aici”.

De cealaltă parte, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, afirmă că, în trecut, au mai fost desfășurate lucrări în centrul istoric al Capitalei, dar niciodată nu au fost reclamații. De aceea, se arată nedumerit.

„Dacă să fim sinceri, noi nu am avut niciodată o abordare specială pentru centrul istoric, altfel decât pentru restul orașului, necătând la faptul că au fost anterior executate lucrări pe Puskin, Bodoni și pe alte zone din centrul istoric al orașului Chișinău. Niciodată nu am avut o solicitare de abordare mai specială, acum am avut o solicitare și o intervenție a Ministerului Culturii cu CNMI și în condițiile date am demarat un proces de elaborare a unor soluții și elaborare a unor moduri de executare a lucrărilor pentru centrul istoric, în special pentru zonele pietonale și zonele verzi cu posibilitatea combinării zonelor de pe marginea drumurilor”.

„Suntem în sectorul Buiucani al Capitalei, într-o parcare publică cu aproximativ 140 de locuri, care a fost amenajată pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați, exact în vecinătatea parcului Dendrariu. Lucrările la această parcare au început în anul 2021 și au costat aproximativ 4.3 milioane de lei, bani alocați de către municipalitate. Această parcare a fost și este necesară, așa cum este necesar să se amenajeze astfel de parcări în cât mai multe zone ale municipiului Chișinău”.

Un alt proiect, început în 2022, este organizarea unei parcări pe strada Ghidighici, în preajma parcului „La Izvor”. Este vorba de o parcare de captare, cu alte cuvinte un loc în care să fie lăsate mașinile celor care vin în Capitală. De aici, șoferii ar trebui să ia un transport public și să-și continue deplasarea spre destinația finală. 

„Aici de doi ani de zile avem inițiat un proces de amenajare a unei parcări de capacitate, se planifică ca în această parcare să fie atrase autoturismele care vin din afara orașului, de pe zona celor care se deplasează pe Calea Ieșilor, având posibilitatea să-și lase aici mașina și în perpectivă vom analiza și organizarea transportului public, ca să fie posibilă preluarea pasagerilor și încadrarea lor în rutele municipale de transportare de pasageri. – Deocamdată e suficient de departe o stație de troleibuz de aici, da? – Nu este departe, este chiar în limita intersecției cu Calea Ieșilor inclusiv avem o rută de întoarcere și de încadrare în bandă pentru a intra în oraș a troleibuzelor la stația terminus și de aici vom dezvolta acea interacțiune în stațiile intermodale sub aspect de venirea și atragerea celor care se deplasează cu destinația orașul Chișinău, nu a celor care se află în tranzit, pentru a putea ulterior să se deplaseze pe teritoriul orașului cu transportul public municipal”.

Această parcare are aproximativ 350 de locuri de parcare și este amenajată pe un teren al municipalității. Lucrările, la prima etapă, au costat aproximativ un milion de lei, dar încă nu au ajuns la final. 

„Această parcare a fost dezvoltată inițial ca parcare pentru evenimentele care au loc în zona parcului „La izvor”. Noi vedem că pe parcursul zilei și pe parcursul săptămânii este foarte aglomerată și utilizată, ceea ce ne bucură și ne demonstrază că este un obiectiv care merită a fi dezvoltat. – Acum la etapa asta când e prundiș, pe urmă ce se mai întâmplă? – Noi suntem la etapa de acoperire a zonei respective, o să fie cu pavaj ecologic, iar zonele de deplasare a transportului o să fie din asfalt care ne va permite o utilizare îndelungată a acestei parcări”.

În calitate de urbanist, Chironda consideră că amplasarea acestei parcări aici nu este tocmai inspirată și nu e deloc comodă pentru potențialii utilizatori, ceea ce va duce la o ineficiență a acestui proiect. 

„Este prea departe de stația de transport public și oamenii care parchează acolo, dacă vorbim că asta e o parcare de captare, oamenii trebuie exact de acolo să ia transportul public, ei nu trebuie să meargă zece, cincisprezece minute pe jos până la cea mai apropiată stație”.

Tot pentru a soluționa criza parcărilor, mai ales în zona de centru a Capitalei, în 2019, Ministerul de Interne și Primăria Chișinău au lansat o colaborare, prin care ministerul a pus la dispoziția autorităților municipale două spații pentru parcare publică pe timp de zi. Cu timpul însă proiectul a încetat.

„Acele terenuri sunt terenuri protejate, cu statut special, între MAI și Primărie nu a fost semnat vreun acord pentru a oferi acele terenuri, pentru parcări. A fost doar o testare. Cunoaștem că cea de pe strada Testemițanu a funcționat doar 3 luni, nu și-a atins scopul. În prezent, după începerea războiului din Ucraina, acele teritorii sunt folosite pentru antrenarea angajaților MAI. Pe strada 31 august, noi desfășurăm conducerea defensivă a mijloacelor de transport”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Încă o parcare în centrul Capitalei, intens mediatizată și pomenită în discursurile publice este cea de lângă Biblioteca Națională. Lucrările au început în 2021, costul investiției fiind de circa 500 de mii de euro. Terenul a fost oferit de Universitatea de Stat, iar un agent economic a executat lucrările.

„Ea este funcțională, există o situație sau o incertitudine reieșind din faptul că avem strada 31 august care este declarată zonă pietonală și acea parcare era deservită prin strada 31 august, acum a rămas doar conexiunea prin drumul care intersectează spatele Guvernului și este mai limitată în acces și confort de deplasare către această parcare”.

L-am întrebat pe șeful Direcției mobilitate urbană câte locuri noi de parcare au fost construite sau amenajate, în Capitală, în ultimii de trei ani, mai exact de la introducerea serviciului de evacuare a mașinilor. 

„- În ăștia trei ani, există undeva cam câte locuri de parcare au fost amenajate suplimentar? – Vreau să explic o situație. Amenajarea sub toți parametrii tehnici ai unei parcări, nu numai decât implică majorarea numărului de locuri de parcare. Noi atunci revenim în legalitate cu zonele verzi, cu spațiile verzi, cu regret și ceea ce este amenajat și construit de către primărie nu este respectat și foarte deseori este vandalizat sau distrus și amenajarea acestor locuri de parcare, diminuează numărul lor în general în teren. Dar să spunem că vom asigura toate locurile necesare de parcare pe teritoriul centrului istoric, vă spun cu certitudine că nu vom putea asigura”.

În prezent, direcția pregătește un regulament privind parcările din Chișinău. În esență, acesta prevede introducerea plăților pentru parcare și dezvoltarea parcărilor de captare. 

„Parcările cu plată ar putea fi introduse în acest regulament? – Asta este și logica acestui regulament, duce spre parcările cu plată. În 2021, am avut un studiu cu compania BCI, care s-a expus asupra viziunii de posibilitate, de necesitate de amenajare a parcărilor. Astăzi, reieșind din faptul că am avut câțiva ani anevoioși, sub aspect de inflație, am solicitat revizuirea și oferirea unor abordări noi, reieșind din faptul că sunt și alte abordări pe exterior în alte țări, altfel se văd parcările, altfel se vede modul de plată, modul de interacțiune și cu primăria, sub aspect de formare a unor abonamente pe zonă, formarea unor parcări mixte, pe parcursul zilei parcare cu plată, pe parcursul nopții – parcare de reședință pentru cei care sunt, nemijlocit, în zona unde există o astfel de parcare amenajată. 

 – În condițiile în care vom dezvolta un regulament al parcărilor și parcajelor cu plată de pe teritoriul municipiului Chișinău, vom încerca să dezvoltăm această parcare și alte parcări pe care le avem amenajate, în condițiile acestui regulament cu control acces și cu posibilitatea încasării banilor pentru o oră utilizată sau în funcție de cât va dori fiecare. – Deja cred că va fi clar că dacă vii mai mult timp poți să obții o reducere. – Da”.

Introducerea taxei de parcare este o soluție pe care a menționat-o și Victor Chironda. 

„Nu există nici un oraș unde problema parcărilor s-a rezolvat în totalitate. Aici avem un complex întreg de soluții, de la construcția de parcări multietajate, până la amenajarea de astfel de parcaje pe carosabil, sau din contul carosabilului, pe anumite străzi unde nu circulă intens transportul public, de exemplu. Există soluția parcărilor de captare, care trebuie să capteze șoferii care vin în oraș din suburbii sau din raioanele țării și ar putea parca în marginea orașului și de acolo, cu costul biletului de parcare să poată folosi transportul public, să-l ia de acolo.

Cea mai importantă soluție este implementarea parcărilor cu plată în Chișinău. Asta este o soluție care de mult trebuia să fie implementată în oraș. – Aici ar însemna să construiești noi parcări, sau pe acestea care există să introduci o taxă. – Aici trebuia să fie parcare cu plată și cei care parchează aici să plătească o anumită plată pe oră, în funcție de perioada zilei. Pe timp de noapte să fie folosită de rezidenți, pe timp de zi să fie folosită de cei care vin în vizită, mă rog.

Dacă o să construim 10 mii de locuri de parcare, peste 2 ani va fi nevoie de 20 de mii. De asta multe orașe din lume au mers pe soluția inversă, pe descurajarea folosirii automobilului, mai ales pentru deplasarea în centru. Prin tot felul de stimulări, asigurarea unui transport public bun și calitativ, dezvoltarea infrastructurii alternative, dezvoltarea infrastructurii pietonale în primul rând și evident descurajarea folosirii prin metoda accesului cu plată în centru, sau a parcării cu plată. Pentru că eu vă asigur că dacă de mâine parcarea în centru ar fi cu plată, credeți-mă că numărul de mașini parcate ar scădea drastic”.