Ambasadoarea Suediei la Chișinău admite că reforma justiției va dura. „Trebuie să îi oferim timp ca totul să se facă corect”

Miza vizitelor recente la Moscova ale politicienilor pro-ruși este sabotarea referendumului care urmează să aibă loc în toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Opinia a fost exprimată de expertul în securitate Mihai Mogâldea, director-adjunct IPRE în ediția de joi, 22 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Expertul consideră că politicienii pro-Kremlin nu sunt interesați de obținerea unui scor bun la scrutinul prezidențial, așa că nu exclude că s-ar putea urmări și sabotarea alegerilor prezidențiale.

„Miza principală se mută de la alegerile prezidențiale la referendum și în același timp scopul acestor vizite nu va mai fi ocuparea sau obținerea unui procentaj cât ma bun la prezidențiale, dar mai degrabă încercarea de a sabota referendumul și obținerea unui avantaj în perspectiva alegerilor parlamentare. Deci ce se întâmplă acum la Moscova: se coace coaliția boicot pentru referendum și eventual pentru alegerile prezidențiale”, a subliniat Mihai Mogâldea.

În opinia expertului, o eventuală coalizare a forțelor de stânga în încercarea de a sabota referendumul, ar putea fi un test complicat pentru partidele pro-europene sănătoase, iar exercițiul ar putea suferi un eșec.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vasile Grădinaru consideră că politicienii care merg în ultimele săptămâni la Moscova o fac pentru a primi comenzi de la Vladimir Putin, iar ulterior, se întorc în țară pentru a implementa interesele Rusiei în R. Moldova. 

Iar fost ministru de Interne, generalul Victor Catană susține că în situația în care partidele de stânga fac vizite tot mai dese la Moscova, în an electoral, cele de dreapta ar trebui să fie unite și să promoveze într-un glas aspirațiile pro-europene ale poporului moldovean.