Judecătoarea Angela Bostan: „Nu există haos în justiție, dar implicarea politicului în sistemul judecătoresc este inadmisibilă”

La Spitalul Clinic de Psihiatrie se află acum circa 200 de pacienți cu afecțiuni mintale, care au comis infracțiuni. Șapte sunt femei, iar printre ele este și tânăra care a fost găsită vinovată de moartea mamei ei, dar, din cauza tulburărilor psihice, a fost declarată iresponsabilă și trimisă la tratament forțat. Cazul a avut loc acum trei ani, la Comrat. Tot din cauza stării instabile de sănătate, ea nu a fost prezentă la ședințele de judecată. Nu se știe cât timp va sta internată la spital. Însă, revenirea ei în societate va depinde de concluzia medicilor psihiatri și a judecătorilor. 

Crima a avut loc în data de 11 decembrie, 2020, în apartamentul familiei, în urma unei cerți între fiică și mama ei. După omor, așa cum se spune în decizia instanței de judecată, fata a plecat la un prieten, iar acolo, după ce a băut șampanie, i-a mărturisit că și-a înjunghiat mama. Tânărul nu a crezut-o, dar s-a dus să verifice. Când a ajuns în fața blocului unde locuiau cele două, afară se afla deja poliția. Victima, în vârstă de 40 de ani, a fost găsită de o rudă, după ce apropiații nu dădeau de ea. 

La scurt timp, oamenii legii au reținut-o pe fiica victimei, care, în cele din urmă, a fost declarată vinovată de comiterea crimei. Jurnaliștii au asistat la prima ei ședință de judecată, atunci când s-a dispus cercetarea ei în arest. Însă, comportamentul de care a dat dovadă în sală i-a șocat pe participanții la proces. 

„- Conștientizați ce ați făcut? – De ce v-ați omorât mama? – Regretați fapta? – La revedere!”

„A existat informația că ea, chipurile, consuma substanțe narcotice, iar mama ei s-ar fi înțeles cu cineva să trateze. Dar, în acel moment, nu avem vreo dovadă că era sub influența drogurilor”, a spus avocatul tinerei, Serghei Covalenco.

Apărător în acest caz a fost avocatul Serghei Covalenco. La ședințele de judecată, inculpata a fost reprezentantă de o altă persoană, ea fiind internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie, pentru tratament corespunzător. Până la această crimă, fata nu se afla la evidența medicilor psihiatri, iar bunica ei, cea care a crescut-o începând cu vârsta de 5 ani, nu cunoștea că ar suferi de vreo tulburare de acest fel. 

„- Bunica nu știa, ea nu se afla la evidență. Însă, comportamentul ei, în timpul urmăririi penale, a fost neadecvat, de aceea a fost solicitată o expertiză psihiatrică. – Dar până la acest caz, nimeni nu știa că ea suferea de asemenea tulburări grave? – Conform mărturiilor, s-a spus că avea anumite stranietăți, când se manifesta agresiv, dar nu atât de neadecvate. – Credeți că putea simula un asemenea comportament? – Nu sunt expert, nu pot să vă zic cu certitudine. – Dar ați comunicat cu ea… – Am comunicat, nu cred că simula starea în care se afla. Concluzia expertizei aparține mai multor specialiști, nu doar a unui singur expert”. 

Instanța a declarat-o iresponsabilă de fapta comisă și a decis să i se aplice tratament forțat, în cadrul unei instituții psihiatrice, cu regim sporit. Din acel moment s-au scurs mai bine de trei, iar în tot acest timp, persoana se află internată la spital. 

„-Până când medicii nu se vor asigura că ea s-a tratat, apoi ei se vor adresa instanței și, dacă ea se va vindeca, va fi eliberată. – Am înțeles. – Ea a fost declarată iresponsabilă în timpul comiterii infracțiunii, afecțiunea nu a apărut după crimă”. 

Acest caz, care a stârnit un val de reacții printre oamenii de rând, a trezit interes și pentru Vladimir Cimpoieș, care a activat atât ca procuror în Găgăuzia, cât și ca avocat în prezent. Acesta consideră că decizia instanței de la Comrat, prin care autoarea crimei a fost declarată iresponsabilă, este una corectă. 

„Am 24 de ani de activitate în domeniul jurisprudenței. Dintre aceștia, 12 ani am lucrat în procuratură. Am fost și adjunctul Procurorului din UTA Găgăuzia, pe cauze penale. De 12 ani lucrez avocat. Am investigat mai multe dosare de rezonanță, crime și alte infracțiuni extrem de grave. Am colaborat ci experții de la Centrul Republican, cunosc cum activează. Ei, cu exactitate, depistează persoanele care simulează. Cel puțin, în perioada în care am colaborat ei, pot spune, cu multă încredere, că identificau imediat cazurile de simulare. În al doilea rând, aveau o experiență vastă în acest domeniu pentru că anchetatorii erau obligați să solicite, în cazul suspecților, expertiză psihiatrică. Și erau efectuate calitativ. Nu am întâlnit cazuri în care experții să fi admis greșeli. Atunci când constatau că persoana simula, menționau în raport acest lucru. – Au fost cazuri când au indicat că suspectul se preface bolnav? – Desigur, de fiecare dată. Inculpații consideră că pot înșela experții și, astfel, să fie declarați iresponsabili”. 

Și tot din spusele lui, cazurile care sunt comise de persoane declarate ulterior iresponsabile, sunt foarte puține. În circa 99 la sută din infracțiunile înregistrate în Găgăuzia autori sunt persoane sănătoase mintal. 

„Din circa 400-500 de infracțiuni, cred că cel mult 2 cazuri sunt comise de asemenea persoane. Deci, mai puțin de 1%”.

Nici procurorii care au instrumentat acest dosar nu au contestat decizia instanței de fond. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii

Imagine și montaj de Vlad Glinjan