/VIDEO/ O clădire istorică, cu autorizație de reabilitare, e demolată: Pereții, atât de șubrezi de se surpă sub ochii muncitorilor

Demolare în loc de reabilitare. O vilă urbană istorică din centrul Chișinăului este făcută una cu pământul, după ce primăria a dat autorizație de reabilitare a construcției. Dezvoltatorul susține că s-a apucat de consolidarea clădirii, doar că pereții sunt atât de șubrezi de se surpă sub ochii muncitorilor de pe șantier. Agenția de Inspectare a Monumentelor a dispus stoparea lucrărilor ca să verifice dacă nu cumva e vorba de o demolare sub un pretext inventat.

Doar trei pereți au mai rămas din vila de pe Mateevici 73, în urma a ceea ce trebuia să fie lucrare de reabilitare. Am căutat o explicație la șeful de șantier, doar că nimeni nu ne-a deschis poarta. 

„În aceste momente pe șantier se află mai mulți muncitori. Am încercat să vorbim cu cineva din responsabili, dar poarta a fost încuiată și legată cu sîrmă. Acum muncitorii încearcă să ne sperie aruncând cu mai multe obiecte în aceste porți”.

Ulterior, am sunat la numărul de telefon indicat de antreprenor în autorizația de construcție pentru a afla câți pereți s-au prăbușit în urma lucrărilor, dar acesta avea telefonul închis. Compania, însă, a prezentat astăzi Agenției de Inspectare a Monumentelor proiectul construcției, marcând cu verde pereții distruși. Potrivit schemei, doar trei pereți au mai rămas în picioare, chiar dacă municipalitatea nu a eliberat decât o autorizație de reabilitare a vilei.

„Este vorba despre o reabilitare a vilei urbane cu organizarea mansardei la nivelul cerdacului pe regim de înălțime pe verticală P+E adică parter plus etaj, parțial mansardă. Avem o construcție veche care trebuia reabilitată”, a declarat directorul Agenției de Inspectare a Monumentelor, Sergiu Chiriac.

Sergiu Chiriac afirmă că înainte să înceapă lucrările reprezentanților companiei de construcții li s-a comunicat ce trebuie să facă pentru a preveni situațiile de risc. Astăzi, lucrările au fost sistate, iar o comisie specială urmează să stabilească dacă s-a ținut cont de recomandările autorităților locale.

„Se solicită stoparea tuturor lucrărilor de construcții, se solicită formarea unui grup de lucru prin care se stabilesc toate circumstanțele și cum vor proceda mai departe beneficiarii și se solicită o expertiză din partea experților tehnici ca să înțelegem cum s-a ajuns la situația creată. O documentare de proiect prevede o expertiză tehnică în baza căreia se dau niște soluții de consolidare a pereților, sau niște soluții de restaurare”.

Potrivit responsabililor Agenției de Inspectare a Monumentelor, până la o expertiză a celor întâmplate, compania de construcții trebuie să păstreze rămășițele pereților căzuți pentru ca materialele să poată fi ulterior refolosite la reabilitare. Dacă antreprenorul va fi găsit vinovat de nerespectarea condițiilor de efectuare a lucrărilor acesta ar putea fi amendat cu până la 75 de mii de lei, iar dacă se va stabili că pereții vilei urbane au fost distruși intenționat, acesta ar putea sta după gratii.