Efectul stresului financiar asupra sănătății, mai dezastruos decât doliul sau un presiunea unui handicap

Efectele stresului financiar asupra sănătății unei persoane depășesc limitele simplei bunăstări mentale, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) și Kings College din Marea Britanie, informează ucl.ac.uk. Acest studiu, care s-a concentrat pe adulții în vârstă, este primul care explorează modul în care diferite tipuri de stres cronic afectează indicatorii de sănătate. Cercetătorii au analizat date de la aproape 5.000 de adulți cu vârsta de peste 50 de ani.
Dintre cei șase factori de stres obișnuiți examinați în acest studiu (presiune financiară, îngrijirea persoanelor vârstnice, handicap, doliu, boală și divorț), s-a constatat că presiunea financiară a fost asociată cu cel mai mare risc de probleme de sănătate pe termen lung. Oamenii de știință au folosit patru biomarkeri din sânge pentru a stabili profilurile de risc: cortizolul, un hormon produs ca răspuns la stres; proteina C reactivă (CRP) și fibrinogenul, componente imunitare care răspund la inflamații; și factorul de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), care este legat de îmbătrânire și longevitate.

Ce a scos la niveală noile cercetări Studiul a constatat că persoanele care au declarat că sunt în general stresate aveau cu 61% mai multe șanse de a se afla în categoria de risc ridicat pentru probleme de sănătate după patru ani. Cei care s-au confruntat în mod specific cu stres financiar au avut cu aproape 60% mai multe șanse de a avea un profil de risc ridicat patru ani mai târziu. Fiecare factor de stres suplimentar, cum ar fi un divorț, a crescut cu 19% probabilitatea de a avea un profil de risc ridicat. Aceste asocieri au rămas semnificative indiferent de genetică, statutul economic, vârstă, sex sau factori de stil de viață.

„Am constatat că stresul financiar afectează sănătatea fizică a unei persoane, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru”,

 » Citește toată știrea aici…