/VIDEO/ Drumuri ciuruite în Chișinău: După topirea zăpezii, pe străzile Capitalei a „plouat” cu gropi

După zilele grele de șofat prin zăpadă și polei, riscând accidente în orice moment, acum conducătorii auto sunt nevoiți să facă slalom prin gropile care au invadat străzile din oraș. Chiar și drumurile recent renovate au început să arate ca după bombardamente. Șoferii spun că nu-i mai miră nimic – s-au obișnuit cu drumurile pline de gropi. Doar se întreabă unde ajung banii din taxele pentru drumuri. 

După topirea zăpezii și a poleiului, pe multe străzi din capitală au apărut gropile cu duiumul. Fie că sunt mai mari sau mai mici, acestea le creează mari probleme șoferilor, care încearcă din răsputeri să ocolească măcar o parte din ele. 

Tot în sectorul Botanica, în apropierea stației bulevardul Cuza-Vodă, pe o porțiune de drum, unde au avut loc recent lucrări de renovare, am surprins o groapă de toată frumusețea. Șoferii de troleibuz ne-au spus că uneori reușesc să o ocolească, deși cu mare greu, dar alteori sunt nevoiți să meargă peste ea.

Pe lângă miile de gropi pe care le-am văzut pe drumurile din Chișinău, una ne-a impresionat cel mai mult.

Un tablou similar găsim şi la celălalt capăt al oraşului, în sectorul Ciocana. Mai exact în sensul giratoriu de la intersecția străzilor Alecu Russo și Mircea cel Bătrân. Aici, șoferii nu prea au libertatea să ocolească gropile din asfalt. 

Deși sunt supărați pe drumurile care arată ca după bombardamente, șoferii spun că asta nu îi mai surprinde. 

În sensul giratoriu de la Ciocana am surprins și o echipă de drumari care astupa gropile. Aceștia ne-au dat asigurări că vor efectua astfel de lucrări în tot orașul.

Șeful Direcției generale, Mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a declarat, astăzi, la ședința primăriei, că mulțimea de gropi de pe drumurile capitalei se explică prin finanțarea insuficientă a fondului rutier municipal. Acesta a dat asigurări că, dacă timpul o va permite, în următoarele zile echipele de muncitori vor plomba gropile de pe străzile capitalei. 

Am încercat să vorbim cu Vitalie Mihalache cât ar trebui să fie fondul rutier municipal, astfel ca drumurile capitalei să nu fie atât de ciuruite, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. În anul 2023, pentru menținerea și construcția drumurilor din municipiul Chișinău au fost alocați 781 de mii de lei, iar, pentru anul curent, bugetul provizoriu al primăriei prevede o sumă ceva mai mare pentru drumuri, de 788 de mii de lei.