/VIDEO/ Forfotă la Piața Centrală. Oamenii au făcut ultimele cumpărături pentru masa dintre ani. „Mai am în listă, dar nu ajung bani”

Astăzi, mai că toate drumurile au dus la Piața Centrală, unde a fost mare forfotă și îmbulzeală. În timp ce unii și-au umplut pungile cu de toate, alții au recunoscut că vor sărbători modest, întrucât prețurile frig la buzunar. Mulți ne-au spus că vor opta pentru o masă cu mai multe fructe și legume, dar și acestea s-au scumpit înainte de sărbători. 

„Este mare forfotă la Piața Centrală din capitală încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii au venit să facă ultimele cumpărături pentru masa dintre ani. În timp ce unii și-au planificat mese copioase venind cu liste de acasă, alții ne-au spus că vor sărbători modest în acest an. Adică cu mai puține feluri de mâncare, pentru că nu-i ține buzunarul”.

Pe Viorica Postica am întâlnit-o la Piața Centrală cu mai multe pungi în mână. Femeia a spus că a cheltuit mai mult de 2000 de lei, însă nu cumpărase toate cele necesare, pentru că terminase deja banii.

„- Mai am în listă, dar nu-mi ajung bani. Mă limitez pentru ce mi-a ajuns. – Văd că veți sărbători pe picior mare? – Mulțumim cât avem, pricipal sănătate să le putem mânca”.

Trendul ar fi ca pe masa de sărbătoare să se pună mai puțină carne, dar mai multe fructe și legume. Totuși, nici acestea nu sunt tocmai ieftine. 

„Aici am roșii, castraveți, ceapă verde și ardei gras, iar pentru asta am plătit nici mai mult, nici mai puțin de 210 lei”. 

„Fructe, legume și brânzeturi. Mai puțină carne, așa ca la europeni. Ne pun copii să mâncăm sănătos și mai puțin.” 

„Vrem să luăm mandarine și portocale. Văd că anul ăsta e multă lume la poamă”.

Și pentru că majoritatea ne-am spus că vor avea fructe pe masă, am procurat și noi un kilogram și jumătate de mandarine, un kilogram de kiwi și două kilograme de banane. Ne-a costat 150 de lei.

Mulți dintre bătrâni ne-au spus că vor sărbători modest, pentru că nu le permite bugetul. 

„Am luat ouă și o bucată de brânză. Și atât, mai mult nu am. Voi fierbe niște ouă, cu o bucățică de brânză de oaie. Cum a da Dumnezeu”.

„- Niște scrumbie, foarte gustoasă. – Ce urmează să mai luați? – O bucățică de unt și niște carne. Mai mult nimic, nu avem mulți bani”. 

Deși a fost mare aglomerație, comercianții ni s-au plâns pe vânzări slabe. 

„Încetișor câte un pic. Puțin de tot, două trei roșii. Doi castraveți sau un chipăruș și atât”. 

„Slăbuț așa. Mulțumim Domnului că măcar câte oleacă. Oamenii nu au bani și e greu. Prețurile sunt ca și anul trecut”. 

În acest an, produsele alimentare s-au scumpit în medie cu circa 26 la sută.