Demiterea guvernatorului BNM pune în gardă societatea civilă: „Este un caz de ingerință politică gravă, fără precedent”

Schimbarea rapidă a conducerii Băncii Naționale a Moldovei (BNM), strârnește îngrijorări. Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile au emis o declarație prin care își exprimă profunda îngrijorare, privind procedura de demitere a Guvernatorului BNM de către Parlament. Nemulțumirea vine după ce ieri și Reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, a declarat că audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid. 

Potrivit declarației membrilor Forumului Societății Civile, demiterea lui Octavian Armașu este „un caz de ingerință politică gravă, fără precedent în Republica Moldova, în activitatea autorității monetare, fiind subminat principiul de independență a băncii centrale, care este un element fundamental al Acquis-ului comunitar și o condiție indispensabilă pentru stabilitatea macro-financiară a țării.”

Semnatarii susțin că o audiere parlamentară nu este suficientă pentru a clarifica toate circumstanțele și a formula în mod clar motivele revocării din funcție a Guvernatorului, fiind necesare investigații independente și profesioniste pe caz.„Modul cum a fost derulată audierea parlamentară a relevat caracterul tendențios al întrebărilor, comentariilor și acuzațiilor unor deputați, fiind ignorat specificul mandatului Guvernatorului”, se mai menționează în declrație.

Prn urmare, membrii Forumului Societății Civile consideră că decizia de revocare din funcție imediat după o asemenea audiere relevă faptul că aceasta a fost una formală, cu scop de discreditare și „executare publică” a Guvernatorului, și nu pentru o elucidare obiectivă a problemelor și acuzațiilor invocate.

Totodată, în declarație se menționează că propunerea noului candidat a doua zi după revocarea Guvernatorului confirmă caracterul regizat al audierii publice din 21 decembrie, organizată anume cu scopul demiterii Guvernatorului.

Astfel semnatarii fac apel către Parlament să se abțină de la ingerințe politice în activitatea autorității monetare, pentru că „s-a creat un precedent extrem de periculos pentru stabilitatea macro-financiară a țării”. De altă parte, au îndemnat noua conducere BNM să fie independentă și rezilientă eventualelor presiuni politice. 

De asemnea, membrii forumului au făcut apel către comunitatea internațională, în special FMI și UE, să monitorizeze minuțios activitatea BNM și eventualele ingerințe politice asupra acestei instituții, iar suportul financiar să fie condiționat de consolidarea independenței autorității monetare.

Menționăm că, declarația vine după ce Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu a fost demis din funcție. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de Parlament, în cadrul ședinței de joi, 21 decembrie. Pentru demiterea lui Armașu au votat 81 de deputați.

Pe 22 decembrie, Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pe un termen de șapte ani. Decizia a fost luată vineri, 22 decembrie, cu votul a 58 de parlamentari PAS.

Tot pe 22, decembrie, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Svetlana Cerović, a declarat că audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, „ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă.”