Vârsta de la care încep schimbări majore în corpul adulților – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Dacă v-aţi simţit vreodată ca şi cum totul în corp se destramă în acelaşi timp, s-ar putea să nu fie doar imaginaţia dumneavoastră. Un nou studiu al cercetătorilor de la facultatea de medicină a universităţii Stanford arată că multe dintre moleculele şi microorganismele din corpul uman înregistrează o creştere sau o scădere „dramatică” între 40 şi 60 de ani.

Cercetătorii au evaluat mai multe mii de molecule diferite la persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 75 de ani, precum şi microbiomul acestora – bacteriile, virusurile şi ciupercile care trăiesc în oragnismul uman şi pe piele – şi au constatat că abundenţa majorităţii moleculelor şi a microbilor nu se modifică în mod treptat, cronologic. Între 44 și 60 de ani au loc schimbări majore Mai degrabă, spun specialiştii, trecem prin două perioade de schimbare rapidă în timpul vieţii noastre, în în jurul vârstei de 44 de ani şi 60 de ani. O lucrare care descrie aceste descoperiri a fost publicată miercuri în revista Nature Aging.

„Nu ne schimbăm doar treptat de-a lungul timpului; există unele schimbări cu adevărat dramatice”, a declarat dr. Michael Snyder, doctor în genetică şi autorul principal al studiului. „Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de astfel de schimbări majore, la fel ca şi începutul anilor 60. Şi acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care ne uităm”, precizează omul de ştiinţă.
Aceste schimbări complexe au probabil un impact asupra sănătăţii, spun autorii. Numărul de molecule legate de bolile cardiovasculare a prezentat modificări semnificative la ambele puncte de timp, iar cele legate de funcţia imunitară s-au schimbat la persoanele de 60 de ani, a constatat cercetarea. Cercetătorii de la Stanford au analizat rata modificărilor moleculare şi microbiene inspiraţi de observaţia potrivit căreia riscul de a dezvolta multe boli legate de vârstă nu creşte progresiv odată cu trecerea anilor.

 » Citește toată știrea aici…