Apare o nouă taxă auto în orașe. Amenzi mari pentru șoferii care încalcă restricțiile

Guvernul vrea să instituie zone cu nivel scăzut de emisii unde se va putea intra intra cu mașina doar după achitarea unei taxe.

Guvernul instituie în orașele României Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii unde circulația autovehiculelor deținute de cetățeni și firme ce nu stabilesc anumite baremuri privind noxele vor avea circulația limitată iar, în anumite cazuri, permisă doar după plata unei taxe, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Dezvoltării. Autovehiculele instituțiilor de apărare, ordine publică și servicii publice sunt exceptate de la prevederile actualei HG. De asemenea, prevederile legii nu se aplică celor ce au domiciliul sau rezidența în respectiva zonă. Amenzi și penalități Pentru început, nerespectarea prevederii din zonele speciale se va pedepsi cu amendă contravențională – 300 de lei la prima abatere, care, dacă nu este plătită în termen, atrage penalități de 500 lei pe zi.

„(1) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 lei circulația pe drumurile publice din interiorul ZNSE a vehiculelor care nu respectă prevederile regulamentului local de acces în ZNSE. (2) Constituie contravenție și se sancționează consiliile locale, respectiv Consiliul General al municipiului București cu amendă de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere față de termenele specificate la art. 22, alin. (4), lit. a) și b), din Legea nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă”, se arată în actul normativ.
Condițiile care trebuie îndeplinite de autoritățile locale în zonele cu restricții Potrivit proiectului de hotărâre: (1) ZNSE sunt inițiate, delimitate și gestionate de către autoritățile administrației publice locale. (2) Anterior instituirii ZNSE, pentru a garanta o abordare nediscriminatorie, autoritățile administrației publice locale au obligația efectuării următoarelor măsuri compensatorii pentru asigurarea accesului liber al tuturor cetățenilor în toate zonele urbane: a. asigurarea serviciului de transport public local de călători în interiorul ZNSE; b.

 » Citește toată știrea aici…