Niveluri explicate și cum să te protejezi – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Radiația ultravioletă (UV) este emisă de Soare și pătrunde în atmosfera Pământului. Unele radiații UV sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, iar razele soarelui oferă căldură și lumină. Dar echilibrul este cheia – expunerea la UV poate provoca, de asemenea, leziuni periculoase ale pielii. Este UV periculos?

Trebuie să ne controlăm expunerea, spune profesorul Dorothy Bennett, de la St George’s, Universitatea din Londra, relatează BBC.

UV este benefic, deoarece permite pielii noastre să producă vitamina D esențială. Acest lucru este important pentru funcționarea oaselor, a celulelor sanguine și a sistemului nostru imunitar.
„Dar UV este și periculoasă, deoarece fiecare expunere la UV, în special fiecare arsură solară, crește riscul nostru de cancer de piele. „Melanomul, cel mai periculos cancer de piele, este acum al cincilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, creșterea continuă fiind atribuită băilor de soare”, a spus ea. Radiațiile UV promovează cancerul de piele prin deteriorarea ADN-ului din celulele pielii. De asemenea, a fost asociat cu probleme oculare, inclusiv cu cataracta. Și există tot mai multe dovezi că lumina UV poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli. Ce este indicele UV? Nivelurile radiațiilor UV variază pe parcursul zilei. Cele mai mari citiri au loc în perioada de patru ore în jurul „amiezii solare”, care este atunci când soarele se află în cel mai înalt punct de pe cer – de obicei de la sfârșitul dimineții până la începutul după-amiezii. Indexul UV (sau UVI) este o măsură internațională standard a radiațiilor ultraviolete. Valorile încep de la zero și pot crește peste 10. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de deteriorare a pielii și a ochilor – și cu atât este mai puțin timp pentru ca un rău să apară. Care sunt diferitele niveluri UV?

 » Citește toată știrea aici…