Inclusiv în România au existat cazuri – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Bacteria „mâncătoare de carne” a apărut și în România. Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, Simin Aysel Florescu, a observat o schimbare semnificativă în profilul pacienților din România. Mai mult, Japonia a raportat o creștere vertiginoasă a prezenței bacteriei mortale.

Simin Aysel Florescu subliniază că Sindromul Șocului Toxic Streptococic (STSS), cauzat de bacteria cunoscută drept „mâncătoare de carne”, observată recent în Japonia, nu reprezintă în prezent o amenințare semnificativă în România. Această afecțiune poate provoca decesul în doar 48 de ore și este asociată cu infecții streptococice invazive cutanate. Deși boala se răspândește rapid în Japonia, unde au fost raportate 977 de cazuri până la 2 iunie, în România, frecvența acestei boli este considerată „sporadică”, potrivit news.ro. „Nu cred că reprezintă o amenințare pentru noi în acest moment. Infecțiile streptococice nu sunt ceva nou nicăieri în lume. Sindromul șocului toxic streptococic apare de obicei după infecțiile streptococice invazive cutanate. Am avut și noi cazuri, chiar înainte de pandemie, am tratat un pacient tânăr în terapie intensivă, care s-a vindecat,” a declarat Simin Aysel Florescu. Încă, în ultimele zile, rapoartele despre răspândirea unei “bacterii mâncătoare de carne” în Japonia au fost tot mai dese, referindu-se la această boală care poate apărea odată cu sindromul de șoc toxic streptococic. Rapoartele din mass-media indică faptul că țara a înregistrat peste 1.000 de cazuri de STSS în primele șase luni ale anului 2024, mai mult decât totalul pentru tot anul 2023. Cu toate acestea, aceste cazuri nu au fost încă publicate în reviste de specialitate, astfel încât rapoartele pot să nu fie pe deplin exacte.

STSS este cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes sau “Strep A”. Aceste bacterii sunt destul de comune, dar anumite tulpini pot provoca boli mai grave – numite boli streptococice invazive de grup A. Începând cu 2022,

 » Citește toată știrea aici…