super-gonoreea se răspândește tot mai mult / A început din China – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Temere mare la nivel mondial: supergonoreea se răspândește tot mai mult / A început din China China, cunoscută drept punctul zero pentru pandemia de Covid, ar putea alimenta o creștere globală a unei noi boli infecțioase: supergonoreea.

Până la 98% dintre probele de bacterii prelevate de la pacienții cu BTS din 13 provincii chineze au avut capacitatea de a evita antibioticele de primă linie, potrivit unui nou raport CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), informează Daily Mail. Bacteriile care cauzează gonoree au excelat în a lucra în jurul antibioticelor, atât de mult încât singurul tratament recomandat rămas este ceftriaxona. În 2022, cercetătorii afiliați la CDC din China au colectat peste 2.800 de probe de bacterii de la pacienți cu gonoree.

Peste 97% dintre probe au fost rezistente la medicamentul ciprofloxacin, cunoscut sub numele de Cipro, în timp ce 78% au rezistat tratamentului cu penicilină, un alt antibiotic omniprezent. Aproximativ 17% dintre probe au fost rezistente la azitromicină și cefiximă, în timp ce opt la sută au fost imune la standardul actual de îngrijire, ceftriaxona.

Procentul de tulpini de bacterii gonoreice rezistente la ceftriaxonă a crescut de la 2,9% la 8,1%, ceea ce este mult mai mare decât ceea ce este raportat în alte țări. De exemplu, în Marea Britanie, în 2022, doar 0,21% dintre tulpini au arătat o susceptibilitate redusă la ceftriaxonă. Datele CDC au arătat că în SUA, doar aproximativ 0,2% dintre tulpini au avut o rezistență mai mare la ceftriaxonă între 2016 și 2020. În Canada, din 2017 până în 2021, rata rezistenței la ceftriaxonă a rămas relativ stabilă la aproximativ 0,6 la sută. Cercetătorii au spus: „Aceste constatări subliniază necesitatea urgentă a unei abordări cuprinzătoare pentru a aborda N. gonorrhoeae rezistentă la antibiotice în China, inclusiv identificarea factorilor care contribuie la această rată ridicată de rezistență”.

 » Citește toată știrea aici…