/LIVE TEXT/ Iranul a atacat Israelul! Peste 300 de drone și rachete au fost lansate. IDF: Am interceptat 99 la sută

Iran a lansat sâmbătă noaptea zeci de drone și rachete balistice spre Israel, într-un atac major, după zile de tensiuni acute în regiune și avertismente din partea SUA și din alte părți cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu. Peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Avichay Adraee, citat de The Guardian.

Între timp, IDF a anunțat că interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. 

UPDATE Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a condamna atacul Iranului, relatează Sky News G4Media.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, a scris pe X că lansarea dronelor și a rachetelor a reprezentat o „amenințare gravă la adresa păcii și securității globale”.

El a îndemnat Consiliul de Securitate să „folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului” și să desemneze Garda Revoluționară iraniană drept „organizație teroristă”.

Potrivit unui diplomat al ONU, consiliul își propune să se reunească în cursul zilei de astăzi.

UPDATE IDF confirmă că peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra Israelului.

„Amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al IDF a oferit detalii privind numărul de arme folosite pentru a ținti Israelul: „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran – nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele.

Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran – niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.

Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore a infrastructurii”.

Cu câteva zile înainte, secretarul de stat al SUA a cerut deja Chinei, Turciei și Arabiei Saudite să facă presiuni asupra autorităților de la Teheran.

Lideri de rang înalt de la Teheran au promis să „pedepsească” Israelul pentru bombardamentul de la 1 aprilie asupra complexului ambasadei sale din Damasc. 

Guvernul lui Benjamin Netanyahu a evitat să comenteze oficial incidentul și nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitură. 

Astfel, atacul major din partea Iranului reprezintă o extindere semnificativă a conflictului dintre Israel şi mișcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, unde peste 33 de mii de oameni din enclavă şi-au pierdut viaţa până acum.