Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei: Șor folosește conducerea autonomiei pentru a răsturna Guvernul de la Chișinău

Sute de primari din Moldova, Ucraina și România s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre dezvoltarea urbană din cele trei țări. Aceștia au făcut schimb de bune practici, iar una din temele centrale s-a referit la reconstrucția orașelor din Ucraina. Autoritățile locale au scos în evidență și potențialul finanțărilor și programelor Uniunii Europene, creând o platformă prin intermediul căreia au posibilitatea să învețe din experiențele omologilor din statele membre UE.

„Am venit să stabilim noi legături și noi parteneriate în contextul în care Brașovul este un oraș care a pornit pe calea mentenabilității și care-și propune niște ambiții foarte mari, de a ajunge nu doar capitala verde a României, ci și capitala verde europeană. Am venit să prezint proiectele pe care le avem, să lansez invitații pentru primarii prezenți la eveniment pentru a pune în comun experiențe și soluții”, a declarat primarul orașului Brașov, Allen Coliban.

Evenimentul a fost și un bun prilej de a întări colaborările deja existente între autoritățile locale din Republica Moldova și România.

„Alba-Iulia pentru noi rămâne a fi un sfetnic direct sau indirect, pentru că ei vin cu bunele practici în domeniul smart, multe aspecte se valorifică la Edineț. Autobuze noi cu plăți speciale, smart, soluții noi smart pe domeniul iluminare, pe domeniul spații verzi, eurolab-urile școlare”, a menționat primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru.

„Avem o colaborare frumoasă și partenerii noștri sunt și primăria Snagov (musca) noi, pe partea culturală, am reușit de mai multe ori să mergem viceversa, cu ansamblurile noastre de artiști, copiii noștri s-au cunoscut, au creat diverse legături frumoase. La fel, avem o grupă creșă renovată în grădinița „Albinuța” cu sprijinul fraților noștri de peste Prut. Urmează acum să construim o scenă de vară, la fel, în localitate, cu sprijinul primăriilor din România”, a vorbit primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda.

România rămâne un partener strategic bun și pe această parte, în contextul în care experiența aderării la Uniunea Europeană poate ajuta autoritățile de la noi în procesul de aderare la spațiul comunitar.

„Să învețe despre cum se obțin fondurile europene, de exemplu, pentru că în curând Republica Moldova va avea acces la fondurile de preaderare, lucru care se va întâmpla după ce încep oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană și experiența noastră care e destul de recentă în ceea ce privește procesul de aderare, cred că va fi foarte utilă inclusiv aici, pentru aleșii locali”, a menționat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

La eveniment au fost prezenți și circa 60 de primari din Ucraina. De la începutul războiului din țara vecină, liderii orașelor ucrainene se confruntă cu o nouă provocare critică de protejare a comunităților. Astfel, prin intermediul summitului de astăzi, aceștia au făcut apel la ajutor, menționând că țara noastră este un partener strategic. Pentru unii din ei, Republica Moldova nu este deloc străină. De exemplu, primarul orașului Nikolaev este chiar pe jumătate moldovean, mama acestuia fiind născută la Rezina. 

„Eu cred că e foarte important să avem aceste conexiuni între primari. Noi putem face schimb de experiență în ceea ce privește rezistența și capacitatea de a avea tot felul de provocări pe care le avem acum în Ucraina. Acest summit ne ajută să creăm aceste conexiuni între primarii diferitor țări care au aceleași probleme”, a spus primarul orașului Mykolaiv, Oleksandr Senkevici.

„Astăzi noi ne facem griji pentru voi și eu văd cum Moldova ajută Ucraina. Astăzi, Rusia atacă Ucraina fizic, iar Moldova e atacată informațional. De aceasta, trebuie să ne ținem împreună și să construim aceste poduri de parteneriate între comunitățile ucrainene și moldovenești”, a menționat primarul orașului Lviv, Andri Sadovyi.

În acest an, în premieră, evenimentul a avut loc în Republica Moldova, după patru ediții desfășurate în Ucraina. Summitul Internațional al Primarilor a fost lansat în 2016 ca platformă de schimb de cunoștințe pentru liderii din administrația locală.