Datele de la recensământ NU pot fi folosite în alte scopuri! „Se încearcă politizarea, comunicându-se că vor fi date mai departe”

Datele colectate la recensământul populației nu pot fi utilizate în alte scopuri! Asigurarea vine din partea directoarei adjuncte a BNS, Aurelia Spătaru, sociologului Vasile Cantarji și a președintelui Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu. Cei trei susțin că informațiile sunt folosite doar în scopul validării recensământului, iar cei care încearcă să convingă opinia publică de contrariu, nu o fac decât pentru a politiza acest exercițiu. 

Sergiu Bozianu susține că zvonurile apărute odată cu startul recensământului, potrivit cărora, datele personale ale cetățenilor vor fi folosite și în alte scopuri, au la bază lipsa de informare.

„Sunt foarte multe falsuri în spațiul mediatic. Subiectul este de o anvergură națională, iar în acest exercițiu vor fi colectate date cu caracter personal, la fel ca în toate statele lumii unde se face recensământul. Se încearcă politizarea exercițiului comunicându-se că datele vor fi date mai departe. Domeniul statisticii interzice utilizarea în oricare alt context decât statistic a datelor colectat în cadrul acestui exercițiu. Problema este lipsa de informare”, a precizat Bozianu, în ediția de miercuri, 10 aprilie a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8. 

Și sociologul CBS-AXA, Vasile Cantarji spune la fel. Acesta a explicat că datele precum numărul de telefon sunt necesare pentru precizări ulterioare, în caz că sunt necesare.

„BNS nu are niciun interes să prezinte aceste date cuiva, ele nicăieri altundeva nu mai ajung și nu există decât scopul de a fi utilizate strict pentru recensământ. Datele personale sunt colectate nu pentru a fi utilizate în alte scopuri. Acel număr de telefon de exemplu care se fixează, se ia ca să revină eventual alți membri ai echipei pentru confirmarea sau infirmarea unor informații”, a menționat Cantarji.

Iar directoarea adjunctă a BNS, Aurelia Spătaru a precizat că, pentru siguranță, oricare respondent îi poate solicita recenzorului să îi permită să stea alături, pentru a vedea personal ce date sunt introduse.

Aurelia Spătaru a mai spus că datele precum suprafața locuinței sunt necesare în cadrul recensământului pentru a determina calitatea vieții oamenilor, dar și că sumele de bani deținute sau alte bunuri de valoare nu prezintă interes pentru recenzori. Prin recensământ, se urmărește inclusiv să se constate dacă populația beneficiază de condiții de trai și se bucură de facilități precum apa sau canalizare. 

Recensământul populației 2024 a început în aprilie. În premieră, datele nu mai sunt colectate pe hârtie, ci direct pe tablete, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Aproape cinci mii de persoane au fost instruite pentru realizarea recensământului, iar ca să ne asigurăm că toți cetățenii participă, au fost aleși și recenzori, care posedă toate limbile vorbite pe teritoriul țării. 

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe postări în care oamenii se arată indignați de unele întrebări din chestionare. Bunăoară, întrebarea care a stârnit amuzament dar și indignare în același timp este „Dacă ați fost acasă în noaptea de 7 spre 8 aprilie?”