TV8.md – Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost prelungită. Anunțul a fost făcut de reprezentanții aeroportuului. Se întâmplă în situația în care astăzi, 25 martie, ora 17:00, a expirat termenul de depunere a ofertelor, timp în care a fost depus un singur dosar de participare. 

Astfel, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare la tender. Licitația propriu-zisă ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul. 

Între 11 și 25 martie, curent, Lagardere Travel Retail a fost singura companie care a depus dosarul de participare la licitație iar companiile care au solicitat clarificări la subiect au fost: Best Value, DFM, Lagardere Travel Retail, Avolta AG, Viorica Cosmetics, Moonglow, Adani Group și Aero Food, potrivit unui comunicat al Aeroportului de la Chișinău. 

Dacă la finalul termenului prelungit pentru depunerea dosarului va fi înregistrat un singur participant la tender, organizatorul licitației va considera procedura nominalizată a fi finalizată.

Aceasta este a doua licitație pentru ocuparea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău. Prima nu a avut o finalitate după ce s-au înregistrat doar două companii, iar asta, potrivit ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, nu asigură o concurență suficientă. Oficialul a mai spus atunci că procesul a fost sabotat, inclusiv din interior, iar acest fapt a determinat Guvernul să anunțe o nouă licitație. 

Oficialul a făcut anunțul după o perioadă în care sa vehiculat, fără să fie prezentate probe, că acesta ar avea interes să cedeze spațiile comerciale uneia din cele două companii interesate de închirierea spațiilor din aeroport. Acuzația a fost respinsă de Spînu. 

Spațiile din zona Travel Retail & Food din incita aeroportului, cunoscute ca și zona Duty Free au fost scoase la licitație în 18 ianuarie 2024.

Aeroportul Chișinău a revenit în proprietatea statului la sfârșitul lunii martie 2023, după zece ani în care a fost afacere privată. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a decis pe 23 noiembrie 2022 rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului. Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-ar executa obligativitatea stabilită în programul investițional atât pentru etapa întâi cât și pentru etapa a doua. Cei din urmă au venit cu o reacție la scurt timp și au precizat că aceste declarații sunt doar presiuni politice, care urmăresc preluarea printr-un atac de tip raider a companiei.