Acte digitale, plăți pentru servicii și contribuții sociale direct din telefon: Start înregistrărilor pentru testarea EVO

Acte de identitate digitale, plăți sigure pentru servicii publice sau contribuții sociale, direct din telefon. S-a dat start înregistrărilor pentru versiunea de testare EVO, aplicația de interacțiune a cetățenilor cu statul. Disponibilă pe iOS și Android, aceasta urmează să devină un punct unic de acces la informații și servicii publice. 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția de Guvernare Electronică pornesc înregistrările pentru testarea versiunii Beta a aplicației EVO, care va oferi acces la primele module disponibile. 

Unul dintre el permite accesul sigur și simplu la Actele Digitale și Portofelul de Identitate Digital (buletin, permis de conducere, certificat de înmatriculare). Acestea vor putea fi accesate, prezentate și verificate direct din aplicație, având aceeași putere juridică ca și actele fizice.

Al doilea modul va asigura Plățile pentru servicii publice. Or,  aplicația este integrată cu serviciul MPay și permite plata directă a serviciilor cu ajutorul cardului, Google sau Apple Pay. Totodată, iclude funcționalități precum anexarea cardurilor pentru utilizare ulterioară, vizualizarea istoricului de plăți, dar și gestionarea conturilor de recepționare a plăților de stat (salariale sau de indemnizații).

Un alt instrument sunt Datele Tale,  disponibile pentru persoane fizice și juridice în MCabinet. De la situația fiscală, contribuțiile sociale, și până la contravenții sau traversări de frontieră – toate informațiile vor fi mereu la îndemână.

De asemenea va fi disponibil Feedback și Contribuție, un canal deschis pentru feedbackul utilizatorilor, esențial pentru evoluția continuă a EVO. Alte funcționalități vor fi adăugate pe măsură ce vor fi gata pentru a fi testate în public.

În context, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat importanța EVO pentru viitorul digital al Moldovei: „Demult ne dorim ca EVO să fie lansat și ne apropiem cu pași siguri de acest moment. Acum suntem gata să oferim spre testare primele module și avem nevoie de susținerea cetățenilor. Împreună, avem ocazia să modelăm o aplicație care va transforma modul în care accesăm serviciile publice, punând bazele unei interacțiuni transparente, eficiente și orientate către nevoile cetățeanului. Invităm comunitatea să se înregistreze, să testeze și să raporteze erorile întâlnite.

Astfel, toți cei interesați să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea acesteia o pot deja testa. Pentru asta trebuie să se înregistreze în lista de testare pe evo.gov.md, completând câmpurile cu: Nume / Prenume; Email și Sistemul de operare al telefonului și Semnătură electronică.  

Persoanele care dețin semnătura electronică vor avea prioritate la testare. Cei care au semnătură pe stick USB, sunt încurajați să își seteze opțiunea de autentificare în 2 Pași. Odată cu înregistrarea pe site, va fi trimis un email automatizat de confirmare. Accesul la versiunea de test urmează să fie oferit treptat și pe parcursul următoarelor săptămâni.

Prin aplicația integrată a serviciilor publice – EVO, Moldova face un pas important către o societate digitală, unde accesul la serviciile publice este simplificat, securizat și adaptat nevoilor cetățeanului modern.

EVO este proiectul Guvernului Republicii Moldova destinat să faciliteze interacțiunea digitală dintre cetățeni și serviciile publice. Aplicația este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.