/VIDEO/ Republica Moldova ar putea avea prima autostradă către anul 2028. Recean: „Vom continua să construim o Moldovă europeană”

Republica Moldova ar putea avea o primă autostradă către anul 2028. Premierul Dorin Recean a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în perioada următoare urmează a fi finalizat studiul de fezabilitate pentru construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa, în baza căruia vom beneficia de fonduri europene pentru proiect. De asemenea, în următorii doi ani, Executivul își propune să realizeze și alte proiecte de infrastructură, în cadrul campaniei „Guvernul construiește”.

Mai exact, Guvernul are în plan finalizarea unor proiecte cheie, printre care:

  • Construcția drumului Leușeni – Hîncești;
  • Finalizarea lucrărilor la drumul Soroca – Arionești – Otaci;
  • Implementarea traseului Chișinău-Giurgiulești, care va facilita accesul către singurul port la Dunăre al Republicii Moldova;
  • Construcția unui sector suplimentar al Centurii Capitalei, ce va contribui la fluidizarea traficului;
  • Finalizarea lucrărilor de reparație la Circul din Chișinău;
  • Construcția podului rutier de la Ungheni, ce va facilita circulația către România și Uniunea Europeană.

Autoritățile centrale susțin că vor investi și în sectorul educațional, prin finalizarea a cel puțin 10 școli-model din cele 35 planificate de Ministerul Educației, în modernizarea instituțiilor medicale, precum și în proiecte de eficiență energetică și producție de energie verde. Totodată, se va acorda atenție modernizării rețelei de drumuri, renovării orașelor și satelor și îmbunătățirii accesului la apă potabilă și canalizare.

„Guvernul construiește și va continua să construiască o Moldovă europeană, în care toți locuitorii să aibă condiții firești, sănătoase de viață. Construcția Moldovei nu este un proces de-o zi, de două, acest proces durează și e nevoie de fiecare, vom reuși să construim o Moldovă care să arate europeană de la Nord la Sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe, doar dacă toată țara pune umărul”, a spus prim-ministrul.

Guvernul a planificat un buget de aproximativ 3,5 miliarde de lei pentru lucrări, care urmează a fi suplimentat de ajutor din partea UE, practic dublu față de ceea ce va fi alocat din bugetul de stat. Potrivit premierului Dorin Recean, la moment, 850 de proiecte de infrastructură sunt finalizate sau în curs de finalizare, iar altele 500 vor fi finalizate până la sfârșitul anului.