32 de ani de la Războiul de pe Nistru. Maia Sandu: „Ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii”

Sancțiunile impuse recent de Statele Unite ale Americii „o lasă rece”. Deputata Marina Tauber susține că nu o afectează măsurile restrictive stabilite de SUA, pentru că nu intenționează să călătorească peste ocean și nici nici nu deține conturi în acea țară, care să îi fie blocate. 

„Pe teritoriul UE sau SUA nu am conturi… Nu mă influențează acest lucru în viață. Eu în genere m-am gândit că deja sunt în lista sancțiunilor SUA și am fost mirată că încă nu. Dar mă mândresc cu acest fapt, cu toate momentele care se întâmplă acum în țara aceasta, doar este o onoare pentru mine”, a declarat Marina Tauber într-un interviu pentru „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Eu nu prea pun accent pe aceste momente pentru că la momentul actual nu prea am timp pentru călătorii și având în vedere că sunt deputat al Parlamentului Republicii Moldova, petrec timpul pe teritoriul țării noastre”, a adăugat deputata. 

Statele Unite au anunțat vineri, 23 februarie, sancțiuni împotriva Marinei Tauber „pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi”.  Anunțul a fost făcut de Ambasada SUA în R. Moldova. „Cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Moldova în implementarea reformelor democratice și economice. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei în construirea unui viitor mai democratic, prosper și sigur”, a afirmat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon

Fugarul penal Ilan Șor și deputata Marina Tauber au reacționat pe rețelele sociale după ce deputata a fost sancționată de SUA. Șor a făcut-o printr-un atac în adresa administrației americane, iar Tauber criticându-l pe ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Amintim că și Consiliul Uniunii Europene a impus joi, 22 februarie 2024, măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. 

Cei șase au interdicție de tranzitare sau călătorie pe teritoriile Uniunii Europene, iar activele acestora vor fi înghețate. De asemenea, cetățenilor și companiilor UE le este interzis să le pună la dispoziție fonduri.