„Itemii evaluării au arătat un conținut confuz”: Explicația membrei CSP, care a acordat cel mai mic punctaj lui Ion Munteanu

Membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, a venit cu o reacție după ce i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general, Ion Munteanu, iar ca rezultat, concursul a fost încetat. Aceasta spune că „s-au strecurat anumite greșeli” în evaluarea ei și că se conduce de lege și imparțialitate, motiv pentru care a susținut încetarea concursului.

„În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice.  Ca membru al Consiliului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta, itemii evaluării au arătat un conținut confuz”, a spus membra CSP.

Vîrlan mai menționează că nu are obiecții personale față de procurorul general interimar și nici față de ceilalți candidați.

„Referitor la candidatura domnului Ion Munteanu, nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea domnlui Ion Munteanu se rezuma la 8,5. Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a conchis Olesea Vîrlan.

TV8.md reamintește că pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale, după ce un membru CSP nu a putut argumenta de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar. 

Deși președintele CSP, nu a operat cu nume, din tabelul făcut public pe pagina Consiliului în care este indicat punctajul pentru fiecare candidat în parte, observam că membra consiliului, Olesea Vîrlan, a acordat candidatului Ion Munteanu un punctaj total de 3,5 la proba interviu, creând o discrepanță majoră față de evaluarea celorlalți membri.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 10 zile. Într-un comentariu pentru TV8, procurorul Octavian Iachimovschi, candidatul care a obținut cel mai mare punctaj, ne-a spus că după ce va face cunoștință cu încheierea CSP, va decide dacă va ataca sau nu decizia la instanța superioară. 

Amintim că în luna octombrie anul trecut, CSP a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Inițial, termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost stabilită data de 22 noiembrie 2023. Ulterior, însă, CSP a decis prelungirea termenului de depunere a dosarelor până pe data de 29 decembrie 2023. În concurs au fost înregistrați șase candidați, doi dintre aceștia au fost excluși înaintea probei interviu.

Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu. 

Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.