/LIVE/ Soarta concursului pentru funcția de procuror general, la CSP: Una din cererile lui Demciucin, respinsă

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit în ședință și ar urma să aprobe astăzi rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Dar înainte, procurorii vor examina cererile lui Ion Munteanu și Igor Demciucin, în urma probei interviu din cadrul concursului pentru șefia Procuraturii Generale.

UPDATE CSP a respins ca neîntemeiată cererea lui Igor Demciucin de excludere a fișelor de evaluare completate de președintele CSP, Dumitru Obadă, în cadrul probei interviu din cadrul concursul pentru șefia Procuraturii Generale.

UPDATE Octavian Iachimovschi cere publicarea fișelor de evaluare și a notelor acordate de membrii CSP la proba interviu pentru funcția de procuror general: „Sunt convins că cererea mea este în concordanță și cu dorința multor membri din cadrul CSP de a arăta societății că acest concurs a fost unul transparent și că a fost unul care poate oferi credibilitate”.

Demciucin cere excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general, completate de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și președintele CSP, Dumitru Obadă, dar și transmiterea către Comisia Vetting a informațiilor despre el, în vederea evaluării externe, de rând cu informațiile cu privire la candidatul Octavian Iachimovschi.

De asemenea, CSP va analiza cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind publicarea punctajelor acordate de fiecare membru al Comisiei de concurs celor 4 candidați. 

TV8.md reamintește că pe 22 februarie, a avut loc proba interviului pentru cei patru candidați rămași în concursul pentru funcția de procuror general. În urma acesteia, doar unul din cei patru a fost înaintat Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare. Este vorba despre Octavian Iachimovschi, care a obținut cel mai mare număr de puncte – 8,53. Acesta este adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Octavian Iachimovschi a fost și șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”. 

Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu a luat 8,16 puncte, procurorul Igor Demciucin a obținut 8,19 puncte, iar juristul Andrei Coca – 4,72 puncte.

Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu. 

Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.