/VIDEO/ Războiul l-a lăsat fără casă. Povestea incredibilă a lui Mikola din Bogorodicine: „Simt că va fi bine, Ucraina e de neînvins”

Pe 24 februarie 2024, se fac doi ani de când Rusia a invadat Ucraina. Doi ani de bombardamente, doi ani de durere și doi ani de lacrimi. În timp ce orașele ucrainene sunt distruse, iar sute de mii de oameni nevinovați au fost nevoiți să-și părăsească casele, omenirea speră la pace și lumină. Au fost momente care cu greu pot fi uitate, vieți care nu mai pot fi întoarse. Am selectat câteva evenimente sau lucruri care au marcat acești doi ani de război în țara vecină:

Simbolul refugiaților ucraineni: Un băiețel trece granița singur și plânge

Reuters a surprins imagini cutremurătoare cu un copil din Ucraina care a fost nevoit, alături de familie, să plece din țara sa pentru a se refugia în Polonia. Filmarea, care are un puternic impact emoțional, arată drama prin care au trecut refugiații ucraineni în acele zile.

Masacrul de la Bucea

Cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse la Bucea, de pe 3 aprilie 2022. Majoritatea victimelor au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai aflau pe străzile oraşului. O femeie care a fost ucisă de ruși în Bucea a fost recunoscută după manichiura roșie. Fotografia cu mâna acesteia a devenit virală pe rețelele sociale.

Basarabeanul care lupta pentru ucraineni, ucis în timp ce spune „Slavă Ucrainei!”

O filmare de 10 secunde distribuită începând cu 6 martie 2023 pe reţelele sociale arată un soldat în uniformă ucraineană, cu ţigara în gură, într-o groapă, spunând în mod sfidător “Slavă Ucrainei!” înainte de a fi ciuruit de gloanţe. Soldatul a fost împușcat pe 30 decembrie 2022. Trupul său a fost returnat în februarie 2023. Pe 12 martie 2023, autoritățile ucrainene au confirmat identitatea soldatului, lunetistul Oleksandr Mațievschii, precizând că acesta s-a născut pe 10 mai 1980, la Chișinău, iar în 2008 s-a mutat cu familia în Ucraina. Oficialii de la Kiev au acuzat trupele Moscovei că l-au executat pe prizonierul de război neînarmat, care se afla în captivitate în Rusia. De ziua armatei ucrainene, pe 6 decembrie 2023, la Kiev a fost deschisă o expoziție dedicată lui Oleksandr Mațievschii, soldat ucrainean executat de ruși pentru că a spus „Glorie Ucrainei!”.

Arta care a încălzit sufletul ucrainenilor

O filmare emoționantă cu mai mulți copii care cântă imnul Ucrainei în subsolul școlii, unde s-au adăpostit de bombardamentele rușilor asupra Kievului, au fost difuzate pe Twitter de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

De asemenea, locuitorii capitalei care s-au refugiat în stațiile de metrou transformate în adăposturi au fost filmați cântând melodii patriotice.

Ulterior, câțiva soldați din armata ucraineană au fost filmați în timp ce cântau imnul național după un atac aerian, iar melodia „Cervona Kalina” a devenit imn internațional.

Bombardamentele din Harkov: „The Sun” publică imagini sfâșietoare de la fața locului

În urma bombardamentului unui bloc de locuințe din Harkov, un minor și-a pierdut viața, iar alți oameni au fost răniți. Pe acest fond, The Sun a publicat mai multe imagini, care au făcut înconjurul lumii, cu scenele de război din Ucraina. Autoritățile ucrainene au precizat că, în prim fază, au fost uciși cel puțin 40 de militari ucraineni și zece civili, subliniind că pierderile au fost cauzate de primul val al loviturilor cu rachete. De asemenea, autoritățile ucrainene au mai spus că a fost lansat un al doilea val de atacuri cu rachete.

„Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii”, a fost mesajul postat pe Twitter de către ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„Fetița cu bomboană”, imaginea emblematică a războiului din Ucraina care a făcut înconjurul lumii

O imagine cu o copilă de nouă ani stârnește fiori și pune în lumină profunzimea cu care războiul din Ucraina i-a afectat pe cei mici. „Fetița cu bomboană”, o fotografie realizată chiar de tatăl fetei, Oleksii Kiricenko, a devenit una dintre imaginile simbolice ale conflictului armat.

Tatăl fetei a precizat că arma pe care aceasta o ține în mâini nu era încărcată. Acesta a spus că a făcut fotografia „pentru a atrage atenția lumii asupra agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

Luptătorii din Mariupol: Două luni de rezistență în rețeaua de tuneluri a combinatului de la Azovstal

Unul dintre luptătorii răniți de la Azovstal, ale căror portrete dramatice după câteva săptămâni de rezistență în subteranele combinatului siderurgic au făcut înconjurul lumii, se numără printre cei care s-au predat rușilor. El a fost fotografiat alături de militarii care au părăsit combinatul din Mariupol. Imaginile cu chipurile soldaților ucraineni după mai bine de două luni de rezistență în rețeaua de tuneluri a combinatului de la Azovstal au șocat întreaga lume prin modul în care războiul le-a schimbat fizionomia. Unul dintre ei – murdar, nebărbierit și cu haine jerpelite – a atras atenția făcând semnul victoriei, în timp ce ținea în mână o cană cu cafea, iar pe brațul bandajat avea montată o atelă metalică, fixată cu șuruburi. În ciuda stării sale evident degradate, bărbatul afișa un zâmbet liniștit și o mină încrezătoare.

Îmbrățișări și lacrimi de bucurie! Olena Zelenska, alături de comandanții Batalionului Azov, care s-au întâlnit cu familiile lor în Turcia

Comandații Batalionului Azov s-au întâlnit, pe 3 octombrie 2022, în Turcia, cu membrii familiei lor. Aceasta a fost prima revedere, după ce au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu rușii, la finalul lunii septembrie. La întâlnirea plină de lacrimi a fost prezentă și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska.

Clădirea cu gaură în mijloc: Racheta care a distrus sediul administrativ a regiunii Nikolaev

12 ucraineni au murit în explozia rachetei care a distrus sediul administrativ a regiunii Nikolaev. Fotografia, care arată o clădire cu o gaură imensă în mijloc, a făcut înconjurul internetului devenind unul din simbolurile distrugerilor provocate de ruși în războiul din Ucraina. Clădirea Administrației regionale din Nikolaev, Ucraina, a fost lovită marți dimineață, în jurul orei 08:45, de un atac cu rachete de croazieră. Guvernatorul regiunii, Vitalii Kim a scăpat cu viață deoarece a întârziat la serviciu. Atacul a fost lansat trupele rusești din Crimeea și l-au vizat direct. La ora respectivă, în clădire se aflau până la 100 de oameni, din care au murit 12. Alți 33 de au fost răniți de explozie și primesc îngrijiri.

Bal de absolvire la Harkov printre ruinele unei școli distruse de atacurile rusești

Momente pline de candoare sub amenințarea bombelor. Câteva tinere din orașul Harkov și-au pus cele mai frumoase rochii și au mers să danseze în fața școlii lor. Mai exact, pe ruinele instituției, care a fost distrusă de bombardamentele rusești. Prin acest gest au încercat să-i încurajeze pe oamenii din comunitate să fie optimiști, chiar și pe timp de război. Reprezentația a avut loc pe 23 mai, 2023. În videoclip apar elevii care dansează printre ruinele școlii, în timp ce sunt filmați de părinți. În apropiere sunt și soldați ucraineni înarmați.

Momente emoționante, surprinse în orașele eliberate de armata ucraineană: Oamenii plâng de fericire și se îmbrățișează

Armata ucraineană a reușit să reia controlul asupra mai multor localități din estul Ucrainei, în regiunile Harkov și Donețk la începutul lunii septembrie, 2022. Filmări publicate pe Twitter arată localnici puternic emoționați și bucuroși că au scăpat de ocupația rusă. Într-una din filmări au fost surprinse femei plângând de fericire în timp ce își întâmpină eliberatorii. Ele îmbrățișează soldații și le mulțumesc pentru că s-au întors să elibereze localitățile cucerite de ruși în cele peste șase luni de război. 

Trei generaţii dintr-o familie, ucise la Odesa: În ajunul Paștelui, o rachetă rusească a luat viaţa unui copil, mamei și bunicii

Pe 23 aprilie, o rachetă rusească a curmat viața unui bebeluș de 3 ani, mamei și bunicii sale din Odesa. Imaginea cu Valeria ținând-o în brațe pe Kira, care bea lapte din biberon, s-a viralizat pe toate rețelele sociale și a devenit un nou simbol al tragediei ucrainene.

Unul dintre cei mai talentați tineri poeți din Ucraina, a murit pe front

Poetul și soldatul ucrainean Maxim Krivțov, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în prima linie, a anunțat asociația scriitorilor PEN Ucraina în 7 ianuarie. Potrivit PEN Ucraina, mama lui Krivțov a confirmat la rândul ei decesul fiului pe rețelele de socializare, scrie Kiev Independent. Krivțov a fost printre participanții la Revoluția EuroMaidan – unul dintre evenimentele cruciale din istoria Ucrainei moderne care a pus capăt guvernării președintelui pro-Kremlin Viktor Ianukovici – în 2013-2014. Apoi s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei ca voluntar, după ce Rusia a început războiul în Donbasul ucrainean.

Mai cântă o vioară printre ruinele din Harkov! Cum trăiau ucrainenii după 6 luni de război

Imagini dramatice după distrugerea barajului Nova Kahovka: Mai multor ucraineni le-au fost inundate casele

Sute de oameni au fost evacuați marți, 6 iunie, din așezările de-a lungul porțiunii de sud a râului Nipru din Ucraina, după ce apa de la barajul Nova Kahovka, aruncat în aer dimineață, a inundat străzile și piețele mai multor localități. Prăbușirea barajului Kakhovka a dezlănțuit un torent care a îngreunat și mai mult viața pentru mii de oameni care au fost prinși în primele linii ale războiului dintre Ucraina și Rusia.