/VIDEO/ Cazul bebelușului cu două capete. Ala Nemerenco: „Anomalia nu putea fi prevenită”

Cazul în care o femeia a născut un bebeluș cu două capete nu putea fi prevenit de medici. Asta a susține ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit acesteia, sarcina a fost depistată prea târziu, iar singura ultrasonografie efectuată de femeie, la 25 de săptămâni, a arătat că aceasta avea gemeni. Cât despre pozele bebelușului cu anomalie, care au apărut imediat pe rețelele sociale, Nemerenco spune că acestea nu au fost făcute publice de medici, ci de rudele femeii. 

„A efectuat o singură ultrasonografie la perioada de 25 de săptămâni. Ultrasonografia, la acel moment, a depistat duplex, gemeni și, ulterior, ea nu a mai realizat niciun alt examen, fiind dintr-o familie social-vulnerabilă și, de fapt, comunicarea cu ea este mai grea, deoarece are și dizabilități legate de sănătatea mintală (musca) după toate datele literaturii științifice, nu pot fi prevenite, nu pot fi prognozate, se întâmplă așa cum se întâmplă”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Cât despre pozele bebelușului care au fost făcute publice, Ala Nemerenco a confimat faptul că medicii au făcut poze, însă exclude orice vină a acestora, precizând că nou-născutul cu anomalie a fost fotografiat doar pentru documentarea cazului. În același timp, ministra sugerează că imaginile au fost făcute publice chiar de rudele femeii. 

„Au fosta transmite de către medici la familie. Din câte cunoaștem, familia a fost contactată de canale de mass-media. După analiza noastră, poza care a apărut în mass-media este una burată. Noi presupunem că ea a fost luată ca o poză-simbol, deoarece poze pe internet mai sunt la acest capitol. Totodată, oamenii în sat au spus că bunica a arătat tuturor această poză. Astfel, nu avem absolut niciun argument să presupunem că această scurgere a avut loc direct de la medici”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Amintim că, la mijlocul lunii ianuarie, la spitalul din Edineț, o femeie a născut un bebeluș cu două capete, o anomalie incompatibilă cu viața. Ulterior, la ministerului Sănătății a fost formată o comisie din 11 persoane, care urmau să stabilească de ce mama a ajuns cu sarcina la termen, fără să știe că bebelușul are o anomalie gravă.