TV8.md – Rusia își poate deschide secție de vot doar la Ambasada de la Chișinău. Organizarea alegerilor în afara sediului

Dat în căutare internațională, pentru că se ascunde de aproape cinci ani de justiția de la Chișinău, fugarul penal Ilan Șor, care s-ar fi refugiat în Israel, ar fi  mers din nou la Moscova. Șor se laudă pe rețelele sociale că a avut o întrevedere cu Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI. Fostul deputat, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a calificat întrevederea cu Kalașnikov drept „productivă” și „utilă”. 

La postările de pe Facebook și Telegram, Ilan Șor a încărcat o fotografie în care apare la masa de discuții cu oficialul rus, dar și imagini video în care fugarul critică, în fața lui Leonid Kalașnikov, guvernarea de la Chișinău și numește Federația Rusă singurul prieten al Republicii Moldova.

„Ne-am exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova — cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii. L-am informat pe Leonid Ivanovici despre viziunea noastră strategică asupra direcției, pe care ar trebui să o urmeze Moldova pentru a nu dispărea de pe harta lumii. Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei — apropierea de partenerii reali: Rusia, UEEA și CSI. Iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității, ceea ce, de fapt, se întâmplă sub ochii noștri de mai bine de doi ani”, a scris Șor în postare.

După întrevederea cu oficialul rus, Ilan Șor a menționat că astfel de prietenii și relații, precum cele cu Rusia, pot oferi resurse ieftine.

„Nu vom putea transforma o pensie de 100 de euro în 500 de euro. În schimb, este în puterea noastră să stabilim o pensie de 130 de euro și un preț de 10 euro pentru resurse energetice. Astfel, omului îi rămâne pentru alimentație, pentru a-și cumpăra ceva, pentru a trăi, în cele din urmă”, a scris fugarul penal.

Șor nu a precizat unde a avut loc întrevederea. Șeful Biroului Interpol, Viorel Țențiu, a confirmat în această seară la un post de televiziune că fugarul a părăsit Israelul.

Nu e pentru prima oară când Ilan Șor părăsește Israelul, țara în care s-ar ascunde de când a fugit din Moldova. În 6 noiembrie, Șor a plecat de pe teritoriul acestui stat la bordul unui avion privat. Deși au confirmat că a părăsit Israelul, autoritățile au spus că oficial nu se cunoaște unde a mers fugarul.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, în perioada în care a fugit și Vladimir Plahotniuc. De atunci, Șor ar fi în Israel. O confirmă și mai multe investigații jurnalistice, care au scos la iveală că fugarul penal ar duce o viață de lux acolo. 

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Curtea de Apel Chișinău a a dispus și plasarea unui sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Fostul deputat se află în lista neagră a SUA și Marii Britanii, având interdicție de călătorie. În privința sa au impus sancțiuni inclusiv Canada și UE, pentru legături cu Kremlin și încercări de destabilizare la Chișinău.