/VIDEO/ Cetățenii din diasporă cer primăriei să renunțe la concerte: „Nu avem nevoie de distracție cu prețul sănătății oamenilor”

Doar 30 la sută din cetățenii Republicii Moldova cred că lucrurile în domeniul Justiției s-au îmbunătățit în ultimii trei ani, cei mai mulți susțin că situația nu s-a schimbat, iar fiecare al patrulea moldovean consideră că, mai rău, a degenerat. Majoritatea oamenilor spun că cea mai mare problemă rămâne corupția din sistem și cumătrismul. Datele se regăsesc în primul sondaj național privind integritatea în sectorul Justiției, care a fost publicat astăzi. 

Datele sondajului, realizat în premieră în țara noastră, arată că doar doi la sută dintre cetățeni cred că în ultimii trei ani lucrurile în justiție s-au îmbunătățit foarte mult, în timp ce 28 de procente cred că progresele au fost moderate. Cei mai mulți, aproape 40 de procente, cred că, în ultimii ani, lucrurile au rămas, practic, neschimbate, iar 25 de procente sunt de părere că situația din Justiție a regresat în perioada 2021 și 2023. Alte șapte la sută din cei chestionați nu au știut cum să răspundă la această întrebare.

Oamenii au fost întrebați și care sunt, în viziunea lor, cele mai mari probleme ale sistemului justiției. Majoritatea respondenților au pus pe primul loc corupția și mita- în jur de 53 de procente. 12 la sută dintre cei chestionați au spus că cea mai mare problemă a justiției este cumătrismul, iar nouă la sută au spus că o problemă ar fi că specialiștii din domeniul juridic nu sunt competenți. În topul problemelor se mai numără potrivit moldovenilor, inechitățile, nerespectarea legii și munca ineficientă.

Datele sondajului mai arată că peste o treime din populație consideră că avem corupție în toate instituțiile de drept. Astfel, aproape jumătate din cetățeni cred că cei mai corupți din Moldova sunt judecătorii, urmați de procurori și polițiști și avocați.

Datele sondajului mai arată că circa 75 la sută din respondenți cred că în țara noastră are nevoie de o Curte Anticorupție și un sistem nou de instanțe judecătorești anticorupție. În același timp, 90 la sută din cei care susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană consideră că reforma justiției este prioritară pentru a ne asigura această aderare.

Am încercat să vedem și noi ce cred oamenii despre principalele probleme din justiție.

„Sistemul nostru încă e cel vechi și e învățat să ia mită, acum generația noastră eu cred că ar reuși mai mult să facă și să fie mai corectă”.

„Nu vedeți cum stau strâns acolo, nu vrea nici unul să cedeze. Eu sunt pentru aceea ca să se ducă toți șarlatanii de acolo și să vină o generație tânără, nouă poate a fi mai bine. Eu nu știu de ce mai trebuie și pre-vettingul acesta. Ei se străduiesc să facă bine, Dragalin, ministra Justiției altă doamnă, dar dacă ei sunt toți înrădăcinați acolo, cam greu”.

„Toate derivă de la lipsa de integritate. De atunci când se cumpără prima notă la primul examen – știți vorba din popor „Cine fură un ou, fură un bou””.

„Nu avem noi nicio problemă, oameni buni. Ce vă faceți voi griji? Totul e în regulă, eu nu glumesc. Aici îi prind, acolo le dau drumul și asta e toată legea”.

„- Credeți că vettingul, prevettingul o să dea roade?
 – O să aducă bineînțeles, dar trebuie timp fiindcă omul nostru e cu memoria cea din urmă”.

Specialiștii care au lucrat la elaborarea sondajului de opinie consideră că percepția oamenilor este influențată și de faptul că instituțiile de drept au lacune în comunicarea cu cetățenii. 

„Cetățeanul care este mult mai bine informat are o percepție mai clară cu privire la diferite procese care țin de acest sector. Respectiv noi sperăm foarte mult că acest studiu va avea o valoare inclusiv în redesignul sau în actualizarea strategiilor de comunicare. CSP, CSM sau instanțele de judecată sau procuraturile trebuie să fie mult mai accesibile, mult mai transparente”.

„O explicație mai clară ce înseamnă Curtea Supremă, ce înseamnă Judecătorie, Procuratură pentru că mulți cunosc, dar în același timp dacă ne uităm din altă parte mulți nu fac diferența și asta se întâmplă nu doar în sistemul Justiției. Noi avem cetățeni care nu fac diferența între Președinție, Guvern și Parlament. Una din recomandările mele ar fi educarea populației nu neapărat foarte avansată, măcar incipientă”.

Sondajul privind integritatea în domeniul justiției a fost realizat la telefon, în perioada 24 noiembrie – 22 decembrie 2023, pe un eșantion de 1.143 de respondenți de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus-minus 2,9%. Studiul a fost realizat de Magenta Consulting, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene, în cadrul unui proiect, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de fundația Soros Moldova.