Cum se moare în Moldova de atac cerebral – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

În R. Moldova, accidentul vascular cerebral a ajuns a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Când asemenea accidente au loc, este vital să se intervină prompt. Dar centre specializate rămân puține, iar sistemul clachează ușor, după cum arată și un caz documentat de Europa Liberă și citat de stiripesurse.md Pe 3 decembrie 2023, într-o zi de duminică, o ambulanță din Drochia îl aducea la spitalul din oraș pe învățătorul Viorel Flocea. În vârstă de 56 de ani, el avea toate semnele unui accident vascular cerebral (AVC). Dar Spitalul Raional Drochia putea face foarte puțin pentru a-l salva, mai ales duminică, atunci când mulți medici au zi liberă.

Cunoscut și ca atac sau infarct cerebral, accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o anumită parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ, de exemplu, de un cheag care blochează o arteră. Pacientul poate pierde brusc funcția sau senzația într-o parte a corpului, poate avea dificultăți de vorbire, probleme de echilibru și coordonare sau dureri de cap severe.

Pentru a minimiza daunele aduse creierului, este nevoie de o intervenție medicală specializată, în primele șase ore de la atac. Dar un cumul de factori a făcut ca, în cazul profesorului de geografie din Drochia, sistemul să clacheze.

De la spitalul raional, la centrul AVC În primul rând, era zi de odihnă. La Spitalul Raional Drochia era prezent medicul de gardă, nu și neurologul, atunci când a fost adus Viorel Flocea, în jurul orei 15:00. „Medicul de gardă i-a făcut primirea, l-a internat în secția neurologie și atât”, a declarat Europei Libere soția pacientului, Vera Flocea. Ea spune că se afla într-o deplasare de serviciu în momentul accidentului și a reușit să ajungă la spital la ora 17:00. Între timp, a sunat acasă doctorița specializată pentru a o ruga să meargă să-i examineze soțul: „Eram foarte stresată.

 » Citește toată știrea aici…