/VIDEO/ Avem taxe, nu și doritori să le plătească. Unele școli din Capitală nu pot forma grupe cu program prelungit

În unele școli din capitală, grupele cu program prelungit nu pot fi formate nici măcar cu bani. Cel puțin asta susțin părinții unui liceu din capitală. Potrivit acestora, din cauza numărului prea mic de copii înscriși, administrația nu poate forma grupele. De cealaltă parte, însă, reprezentanții primăriei ne-au spus că a fost depus un număr suficient de cereri pentru a deschide cel puțin 12 grupe.

Părinții de la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac” din capitală se plâng că nu știu care este soarte grupelor cu program prelungit din școala în care învață copiii lor. Deși sunt gata să plătească din propriul buzunar, administrația i-a anunțat că formarea grupelor este imposibilă, din cauza numărului prea mic de solicitanți. 

„Am o fetiță de clasa treia. Problema este că grupele nu o să mai fie organizate nici contra plată, pentru că sunt prea puțini copii și nu e în favoarea liceului să organizeze aceste grupe, că sunt prea puțini. Într-adevăr, pentru noi, părinții, e foarte complicată situația. Era bine, pentru că își făcea și temele și era sub supraveghere copilul, noi fiind la serviciu, implicați în diferite activități. Era foarte bine copilul până la ora trei să fie sub supraveghere. Acum nu știu cum va fi mai departe, va fi foarte greu, ne gândim la fel de fel de soluții. Noroc de cei care au bunici și ajutoare, iar cei care nu, sunt puși în fața unei situații extrem de complicate”

„Până când e contra plată și puțini care acceptă astfel de metodă, fiindcă nu-s disponibili de bani, n-au posibilitate” 

Lipsa unei decizii le dă mari bătăi de cap familiilor cu copii în clasele primare.

„Da, mergea. Și acum? Acum nu merge și e foarte greu. Dar știți că e contra plată acum. V-au anunțat? Nu știu, eu sunt bunica, nu știu sigur, eu vin câteodată să o iau. Și ce faceți acum cât nu e programul prelungit? Îi foarte greu, cât e bunica acasă. Dacă nu, părinții sunt la lucru, de la opt dimineața până la 12 noapte și e foarte foarte greu”

„Copii dumneavoastră mergeau la grupă? Da, mergea. Și contra plată? Acum nu vrea contra plată, mama nu-i disponibila și îl duc acasă, mai stă singur, face lecțiile? Are cine sta cu el? Parțial. Stă cu mine și după mai stă și singur.” 

„Fiul dumneavoastră mergea înainte? Da. Și acum ce v-au spus, vor fi, nu vor fi? Încă nu știm Vom vedea cum va fi. Veți plăti dacă veți avea posibilitatea asta? Părinții trebuie să lucreze, de aceea da” 

Am încercat să vorbim și cu șefa instituției, însă nu am găsit-o, aceasta fiind plecată la direcție, potrivit directoarei adjuncte. Am reușit să vorbim, însă, cu reprezentanții primăriei, care spun că la liceul „Nicolae Sulac” sunt suficiente cereri pentru formarea grupelor și că nu ar trebui să existe probleme în acest sens. În același timp, Andrei Pavaloi ne-a comunicat că săptămâna viitoare ordinul care stipulează formarea grupelor cu program prelungit va fi remis în toate instituțiile de învățământ din capitală și că, odată cu asta, vor fi remediate toate problemele. 

„În primul semestru, ei au avut 695 de copii, acum ei au 300 de cereri depuse. Iată eu văd pe chestionarul completat de către directori, la Sulac avem 300 de cereri depuse. Asta ar fi exact 12 grupe, chiar nu cred că ar trebui să apară vreo întrebare. Oricum, noi săptămâna viitoare o să monitorizăm zilnic situația în instituții, o să ajutăm directorii, părinții, la necesitate o să intervenim pe fiecare caz separat” 

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, Primăria Chișinău a anunțat că părinții care vor să-și dea copiii la programul de după lecții, vor trebui să le plătească din propriul buzunar. 3 orevor costa 360 de lei, iar 6 ore – 690 de lei. În total, în municipiul Chișinău, în clasele primare sunt înscriși aproape 39 de mii de elevi. La sfârșitul anului trecut, grupele cu program prelungit, finanțate din bugetul Primăriei Chișinău, erau frecventate de circa 30 de mii de elevi.