Claudiu Dumitrache, românul care a cucerit lumea artistică și academică din Europa și din Statele Unite la 24 de ani. Ce spunea Nicolae Dabija?

Tânărul artist român Claudiu Dumitrache, în vârstă de 24 de ani, este unul dintre cei mai apreciați tineri artiști români la nivel internațional, fiind asemanat cu Mihai Eminescu și elogiat de unle dintre cele mai de seamă personalități contemporane. În Republica Moldova, presa l-a numit „slujitorul lui Apollo”, aceasta pentru dedicarea sa în ceea ce privește cultura, poezia și muzica. Ultima recenzie a scriitorului Nicolae Dabija a fost atribuită poeziei lui Claudiu, Dabija menționând că „Dumitrache e un fidel slujitor al lui Apollo, zeul luminii, profeției și muzicii, care ținea într-o mână lira, iar în cealaltă – arcul”. Tot Dabija a menționat că autorul român scrie o poezie originală care îl singularizează, „o poezie izvorâtă din bucuria de a cânta, de a crea, de a fi”, acestea fiind doar „câteva dintre semnele harului”.  

De asemenea, săptămânalul Literatura și Arta l-a desemnat în anul 2021 printre personalitățile notorii ale culturii și vieții publice de la noi, alături de Mihai Cimpoi, Dan Puric, Ioan-Aurel Pop și Eugen Doga. Tot în Republica Moldova, Claudiu a devenit membru de onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe „Poduri de Dor” a Uniunii Scriitorilor de Limba Română, cercetătoarea Lidia Grosu afirmând că Dumitrache „este un om de artă care leagă artele între ele, desemnându-l pe fiecare cititor responsabil de viața sa”.

Despre opera lui Claudiu Dumitrache, cercetătoarea Galina Martea a notat faptul că „cele scrise de el sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc”, iar scriitorul Sergiu Botezatu a scris că „tănărul poet ne propune o poezie cosmică, Pământul fiind prea mic pentru el”. Claudiu Dumitrache – a mai scris Botezatu – „este un adevărat slujitor al lui Apollo, amintind tuturor, poate involuntar dar foarte hotărât, de rădăcinile poporului român și de povara lui străveche.

 » Citește toată știrea aici…