Un microbuz cu 9 cetățeni moldoveni, membri ai aceleiași familii, s-a răsturnat în România: 7 copii și mama lor, duși la spital

De la acuzațiile procurorilor și până la pușcărie e cale lungă pentru marii corupți. Așa se face că în 2023 am avut o singură condamnare de rezonanță, dar și în acest caz Ilan Șor este în libertate și duce o viață de lux pe malul mării. „Sacoșa neagră”, coruperea deputaților, dar și concesionarea aeroportului sunt doar câteva dintre dosarele de rezonanță care s-au plimbat prin instanțe tot anul fără să aibă finalitate. 

Doi deputați au încheiat anul 2023 în arest la domiciliu, fiind acuzați că au luat bani de la Ilan Șor pentru a părăsi Partidul Socialiștilor și a corupe mai mulți funcționari în vederea aderării la alte partide afiliate cu Șor. Dosarele lor au ajuns relativ rapid în instanță, soarta celor doi fiind decisă acum de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

De altfel, procurorii afirmă că puțini sunt cei care rezistă ofertelor financiare făcute de Șor. Unul dintre principalele dosare de rezonanță, ajunse pe masa judecătorilor, în acest an, ține de finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor, formațiune scoasă deja în afara legii. În dosar figurează 60 de persoane printre care și deputata Marina Tauber. Aceasta este învinuită de falsificarea raportului financiar de la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor în scopul finanțării Partidului Șor.

În același dosar are statut de învinuit și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Doar că șefa executivului din regiune deocamdată nu a ajuns și pe banca acuzațiilor, cazul fiind abia la faza urmăririi penale. Dosarul este unul complex, în cadrul căruia au fost efectuate peste 200 de percheziții, dar și peste 200 de acțiuni de filaj și investigații sub acoperire. După racolarea mai multor membri de partid, sub controlul procurorilor au fost transmiși peste zece milioane de lei. 

Tauber și Guțul au negat până acum acuzațiile aduse de procurori deși anterior fugarul Ilan Șor a recunoscut că trimite bani reprezentanților partidului scos în afara legii.

Dosarul denumit generic „Sacoșa Neagră”, în care figurează fostul președinte Igor Dodon, este examinat în instanță deja de un an. Totuși, procurorii văd progres doar pentru faptul că, acum o lună, magistrații Curții Supreme de Justiție au trecut, în sfârșit, la etapa cercetării judecătorești. În cadrul ședințelor, acuzatorii de stat au prezentat patru filmulețe. În două din acestea apare fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, care îi transmite lui Igor Dodon o sacoșă în care ar fi fost bani, iar în alte două filmulețe apare Igor Dodon în care îi spune lui Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea PSRM. În fața magistraților a fost audiat deja fostul deputat Iurie Reniță, principalul martor în acest dosar.

Igor Dodon este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către o organizație criminală și trădare de patrie. Fostul șef de stat se declară nevinovat. 

„Sunt oponenți politici ai mei din campania electorală anterioară care vin cu declarații care nu răspund adevărului. procurorii se tem de expertiza videourilor care spun că sunt probe de bază pentru că ele sunt trucate”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Un alt dosar, cu rădăcini în perioada guvernării lui Plahotniuc, ține de concesionarea Aeroportului Chișinău, revenit între timp în gestiunea statului. La nouă ani de la pornirea urmăririi penale, în 2023, dosarul a fost trimis pe masa magistraților de la Judecătoria Buiucani. Procurorii susțin că acum avem deja estimarea că afacerea cu aeroportul a prejudiciat statul cu peste 392 de milioane de lei. 

În dosar figurează opt inculpați, între care fostul premier Iurie Leancă, dar și ministrul economiei de atunci – Valeriu Lazăr. Unul din principalii figuranți ai dosarului este fostul director general interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Petru Jardan, care ulterior a devenit și director al Avia Invest, compania care a concesionat aeroportul. Niciunul dintre inculpați nu își recunoaște vina. 

Dosarul se află acum în faza cercetării judecătorești, etapă în care instanța de judecată examinează toate probele prezentate de acuzatorii de stat. După finalizarea acestei proceduri, instanța ar putea veni deja cu pronunțarea unei sentințe. 

Cât privește frauda bancară, anul acesta am avut prima condamnare cu executare. Ilan Șor s-a ales cu 15 ani de pușcărie. Decizia Curții de Apel a fost pronunțată în lipsa lui, acesta fiind fugar încă din vara anului 2019. După condamnare, Ilan Șor duce o viață de invidiat pe malul Mării Meditarane. De câteva luni s-a mutat în casă nouă, una cu mult mai spațioasă. Justiția moldovenească susține că face tot posibilul pentru a obține extrădarea, doar că răspunsul Israelului întârzie. Totuși, Ilan Șor este limitat în deplasări.

„Ilan Șor poate ieși liber din țară, fiind cetățean al acelui stat, dar atunci când va ateriza sau va pleca într-un alt stat el obligatoriu va fi reținut și arestat. Cu certitudine spun că persoana nu a fost înregistrată la traversarea frontierei de stat”, a declarat șeful centrului de cooperare polițienească internațională, Viorel Țențiu.

În același dosar, procurorii se pot lăuda și cu trimiterea în judecată a învinuiților Vladimir Andronachi și Vladimir Plahotniuc. Cât despre acțiunile de identificare a fostului lider PD, fugit din țară după cedarea puterii, oamenii legii recunosc faptul că au ajuns în impas, după ce, încă în 2019, INTERPOL a refuzat anunțarea lui în căutare.

În dosarul frauda bancară, Plahotniuc este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia se referă la perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc ar fi primit în conturi peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro care erau credite bancare obținute fraudulos de la trei bănci comerciale. În cadrul cauzei penale a fost aplicat un sechestru pe bunurile lui Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei. Pentru cele incriminate, fostul lider PD riscă până la 15 ani de închisoare.