/VIDEO/ Soarta leoaicei de la Ștefan Vodă, la mâna judecătorilor. Agricultorul care a adoptat-o, amendat cu 30.000 de lei

Distracție cu gust amar la Târgul de Crăciun din Capitală. Mai mulți vizitatori s-au plâns pe prețurile pipărate. Astfel, o plimbare ajunge și până la 200 de lei de căciulă. De-a dreptul își vor goli buzunarele, părinții cu mai mulți copii. Comercianții afirmă că le este greu să țină pasul cu scumpirile din ultima perioadă, fapt ce generează și un preț mai ridicat.

„Dacă vreți să veniți la târgul de Crăciun alături de familie, trebuie să aveți în buzunare câteva sute bune de lei. Asta pentru că, de exemplu, un pahar mediu de izvar ajunge la 40 de lei. Încă 35 de lei, trebuie să scoateți din buzunare pentru o plăcintă, iar dacă vrei să servești și ceva dulce, asta înseamnă plus 30 de lei pentru o prăjitură. Pentru că majoritatea preferă să se dea la patinoar, trebuie să știți că 35 de minute costă 100 de lei. Așadar, obținem un total de 205 lei pentru o singură persoană ”

Am văzut produse și mai scumpe. De exemplu, baba neagră 

 „300 de lei kilogramul. Și sunt vânzări? Nu li se pare la oameni scump? Nu, toate produsele sunt scumpe, o coacem 10 ore pe vatră, înainte de a o pune în cuptor, două ore jumătate arde focul. Este un lucru foarte migălos ” 

Unii din cei pe care i-am întâlnit astăzi prin centrul capitalei recunosc că prețurile le-au întrecut așteptările 

„Prețurile? Sunt un pic cam mari, dar e acceptabil. Cât ați plătit? 200 de lei” 

„Un pic exagerate, dar pentru copii, dăm. Cu familia cam cât ați cheltuit sau planificați să cheltuiți? Păi, nu știu, abia e începutul, cred că pentru ambii câte o sută de lei, dar urmează” 

Alții, în schimb, susțin că nu li se pare exagerat.

„Prețurile la târg, nu m-am uita încă. 40 de lei pentru un izvar cum vi se pare? E normal, pentru sărbătoare e ok ” 

„Da cum, se poate de luat un pahar de izvar. Cât ați dat pentru izvar? 35 de lei Cum vi se pare? E foarte bun, e de-al nostru din Moldova, de aici” 

„Așa, nici ieftin, nici scump. Cât preconziați să chletuiți? Noi pe la piață oleacă, trecem să bem câte un izvar și ceva cald și acasă” 

„40 de lei pentru un izvar? E sărbătoare, e bun. Principalul e să fie gustos și lumea să se veselească” 

 Am reușit să vorbim și cu câțiva comercianți. Aceștia recunosc că unii oameni se arată deranjați de prețuri, însă au o explicație: s-a scumpit materia primă. 

„De ce prețurile sunt mai mari ca în magazine? Totul este scump și produsele devin mai scumpe” 

„Sunt care spun că în Moldova și cu așa prețuri la vin, care este peste tot. Dar de ce prețurile sunt atât de mari? Deoarece acum zahărul, vinul, tot s-a scumpit” 

Târgul de Crăciun va fi deschis și toată săptămâna viitoare.