/VIDEO/ Imagini exclusive de la cariera Moldovei din Ucraina, evaluată la 40.000.000 de dolari! Auditul și dosarul penal, puse pe pauză

Cariera de piatră concasată de granit situată în apropierea orașului Pervomaisk din Ucraina, care aparține R. Moldova și a fost de-a lungul anilor ținta mai multor atacuri raider, nu-și poate relua activitatea de extragere a zăcămintelor. Procesele inițiate de Agenția Proprietății Publice în instanțele ucrainene pentru a obține licență de activitate se tărăgănează din cauza războiului. Auditul promis de autorități la carieră nu a fost desfășurat, iar dosarul penal pornit de procurori pentru a investiga tentativele de deposedare a R. Moldova de valoroasa carieră nu are nicio finalitate la trei ani de când a fost inițiat.

Infrastructura carierei din Pervomaisk include mai multe bunuri, care sunt proprietatea Moldovei: podul peste râul Bugul de Sud, drumuri, linii de înaltă tensiune și 10 substații electrice. Întreprinderea este un obiect strategic pentru R. Moldova, a informat Agenția Proprietății Publice (APP).

Cutia Neagră PLUS prezintă în premieră imagini de la fața locului cu așa-numitul „obiect strategic”. Jurnaliștii TV8, împreună cu Organizația Obștească din Ucraina „Зелений лист”, au investigat istoria  carierei din Pervomaisk, care a fost în epicentrul unor istorii criminale. De ani buni, cariera este inundată, iar ecologiștii din Ucraina susțin că aceasta provoacă mai multe probleme de mediu.  

În noiembrie 2021, fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari declara că R. Moldova a pierdut cariera de granit din Ucraina, printr-o schemă organizată cu ajutorul fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, care ar fi acționat în interesul cunoscutului oligarh ucrainean Vladimir Prodivus.

În februarie 2021 a fost inițiat și un dosar penal pentru a investiga încercările de acaparare ilicită a carierei. La aproape trei ani distanță, am încercat să aflăm la ce etapă se află procurorii.

De la 22 aprilie 2021 până la 10 septembrie 2021, în adresa organelor competente din Ucraina au fost formulate un șir de cereri de asistență juridică internațională în materie penală. În cele din urmă, din motive obiective (introducerea legii marțiale pe întreg teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022), cât și în baza notificării parvenite de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, comisiile rogatorii au fost satisfăcute parțial. Organul de urmărire penală urmează să se expună asupra pertinenței informației primite din Ucraina și va decide asupra oportunității demarării procedurilor legale de formare a echipelor comune de investigații cu organele competente din Ucraina”, a precizat Procuratura Anticorupție la solicitarea TV8.

Instituția nu ne-a informat dacă există persoane cu statut de bănuit sau învinuit în cadrul dosarului penal ce vizează cariera din Pervomaisk. Iar directorul Agenției Proprietății Publice afirmă că nu cunoaște dacă actuali sau foști angajați ai APP sunt vizați în cauza penală.

Vladimir Andronachi, cel care a fost acuzat de Slusari că ar fi implicat în schema de deposedare a R. Moldova de cariera din Pervomaisk a refuzat să discutela la subiect, fiind abordat de reporterul Cutiei Negre PLUS la una dintre ședințele de judecată care se desfășoară pe dosarul în care fostul deputat PD este acuzat de escrocherie, într-un episod din frauda bancară.

Acum doi ani, Agenția Proprietății Publice anunța că va efectua un audit la cariera din Pervomaisk, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Noi nu putem vorbi astăzi despre un audit clasic petrecut de către o companie de audit, mai mult despre un control al activității, mai ales în situația de război în care este Ucraina, când audite financiare funcționale este destul de complicat să fie efectuate. Un control al acțiunilor predecesorilor a fost făcut, dar în sensul deplin al cuvântului de audit nu a fost efectuat din cauza războiului”, a motivat directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. 

Mai multe detalii din istoria carierei din Pervomaisk, despre cum a fost asasinat un fost director al întreprinderii, originar din R. Moldova și cum au fost organizate atacurile raider, cițiți aici: Un asasinat la comandă și atacuri raider! Istoria din jurul carierei Moldovei din Ucraina și noi detalii care duc la Andronachi.

Deși este inundată de ani buni și a rămas practic fără utilaj și alte bunuri valoroase, cariera din Pervomaisk ar putea fi redeschisă. Agenția Proprietății Publice planifică să obțină licență și să reia  extragerea pietrei de granit. Cariera mai are piatră estimată la peste 40 de milioane de dolari, potrivit datelor Agenției de Stat de Geologie și Resurse Minerale din Ucraina.