Deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE ar putea fi amânată? Expert: „Nimeni nu promite că ni se vor face concesii”

Polemici în ajunul summitului Consiliului European, care va începe mâine la Bruxelles. În timp ce premierul ungar și-a reafirmat astăzi opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, oficialii europeni transmit mesaje în susținerea Kievului. În timp ce discuțiile au în vizor soarta Ucrainei, nu este clar ce se va decide în privința Moldovei sau dacă cele două țări vor merge totuși la pachet. 

„Poziția guvernului în prezent este că admiterea rapidă a Ucrainei în Uniunea Europeană ar avea consecințe imprevizibile. Aderarea Ucrainei pe cale rapidă nu servește nici intereselor Ungariei și nici celor ale Uniunii Europene”, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban.

Orban a amenințat anterior că își va folosi dreptul de veto pentru a bloca începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, dar și pentru ca Kievul să primească ajutor financiar și militar substanțial din bugetul UE. De cealaltă parte, șefa Comisiei Europene a îndemnat oficialii să susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie, declarațiile ei fiind într-un contrast puternic cu criticile de la Budapesta. 

„Ucraina nu luptă doar împotriva invadatorului, ci și pentru Europa, iar unificarea familiei noastre va reprezenta victoria supremă a Ucrainei. Și pentru asta avem un rol decisiv de jucat. Trebuie să oferim Ucrainei ceea de ce are nevoie pentru a fi puternică astăzi, astfel încât să poată fi mai puternică mâine la masa de negocieri, când va cere o pace durabilă și dreaptă”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Și premierul Spaniei Pedro Sanchez a declarat astăzi că speră ca negocierile cu Ucraina să înceapă înainte de încheierea preşedinţiei rotative de şase luni a ţării sale la Consiliul UE, pe 31 decembrie. 

„„Am început președinția spaniolă cu o călătorie la Kiev și sper să o închei cu deschiderea negocierilor de aderare cu această țară, acum că se cunoaște raportul Comisiei Europene”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat pentru Europa Liberă că „nu ia în calcul un eșec” la summitul din 14-15 decembrie și că se duc tratative „zi și noapte” pentru a convinge Ungaria, singura țară din cele 27 care se opune negocierilor cu Ucraina. Întrebat fiind dacă Moldova ar putea fi evaluată separat de Ucraina, acesta nu a oferit un răspuns clar. 

„Acum ne pregătim pentru ședința Consiliului European și propunerea care este astăzi pe masă și este susținută de 26 de țări este deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cu Moldova, acordarea statutului de țară candidată Georgiei și realizarea câtorva pași adiționali în cazul țărilor din Balcanii de Vest. Aceasta este oferta aflată pe masă și nu voi răspunde la întrebări care sunt deocamdată teoretice”.

Ieri și Austria a anunțat că se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, întrucât nu este de acord cu o procedură accelerată. În acest context, incertitudinea deciziei de mâine de la Bruxelles devine tot mai mare. Liderii UE urmează să se întâlnească pentru a hotărî dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pentru o decizie favorabilă, este nevoie de unanimitatea celor 27 de lideri europeni.