/VIDEO/ Incendiu în Capitală: Flăcările au izbucnit la etajul 11 al unui bloc de locuit. Imaginile surprinse de TV8

Activistul din regiunea transnistreană, Victor Pleșcanov, închis de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în țara vecină, ar fi obligat de către administrația penitenciarului să fie operat. Într-un interviu pentru TV8, soția acestuia a povestit că el ar fi fost diagnosticat cu cancer la stomac de medicii din penitenciar, și ar fi fost presat să-și dea acordul pentru o intervenție chirurgicală. Însă bărbatul s-a opus din toate puterile. Femeia ne-a mai povestit și despre ororile prin care trece soțul său.

Coșmarurile familiei au început în martie 2022, atunci când Victor Pleșcanov a arborat drapelul Ucrainei la balconul apartamentului său din Tiraspol, în semn de susținere față de poporul invadat de Federația Rusă. El și-a confecționat steagul acasă din câteva pânze procurate de la magazin. 

„Pe data de 10 iunie 2022, a fost a treia ședință de judecată, unde i-au dat 5 zile de arest preventiv. Pe 13 iunie, la trei zile de la arest, i-au înaintat acuzațiile, fiind învinuit de extremism”, spune soția acestuia, Oxana.

Ulterior, au urmat o serie de pretinse ședințe de judecată, chiar dacă nici până astăzi familia lui Victor Pleșcanov nu a avut acces la materialele dosarului. Astfel, pe data de 26 septembrie 2022, Pleșcanov a fost condamnat la 3 ani și două luni de închisoare. Odată cu pronunțarea pretinsei sentințe, primele luni, activistul nu a avut dreptul de a se vedea cu niciun membru al familiei. Mai mult ca atât, a fost înterzis ca cineva din interior să transmită informații în afara penitenciarului, susține soția acestuia. 

„Spuneau că dacă cineva din deținuți îi dau lui ceva sau îmi vor transmite mie, le va fi mărită perioada de detenție.” 

Oxana Lopușneak ne-a povestit că recent a mai primit o veste șoc. Soțul ei ar fi fost diagnosticat cu cancer la stomac, deși nu s-a adresat cu dureri abdominale sau cereri de a fi examinat de medici. Pleșcanov ar fi fost forțat să treacă un examen medical în incinta penitenciarului în care este deținut. La câteva zile de la primul control, el a fost dus la o unitate medicală pentru internare. Acolo, a fost anunțat că urmează a fi operat. 

„L-au adus la spital în cătușe. L-au legat de pat, iar el le-a spus că îi este dureros. La cele spuse, ei mai tare l-au strâns. A venit medicul și a zis să fie dus în sala numărul 8 pentru operație.”

Într-un final, bărbatul s-a opus din toate puterile, și ar fi refuzat să-și dea acordul pentru această intervenție. Oxana Lopușneac susține că angajații penitenciarului de acolo au comportament agresiv cu soțul său. 

„I-au pus un sac în cap. Nu înțeleg de ce. Cred că prin aceste acțiuni, ei vor să arate că soțul meu este un criminal.”

Oxana Lopușneac luptă de una singură pentru a-și scoatre soțul pentru pretinsa nelegiuire. Ea a cerut ajutorul autorităților de la Chișinău pentru a obține eliberarea lui Victor Pleșcanov. Deocamdată, nu am reușit să obținem o reacție de la Biroul politici de reintegrare.