Către un nou Război Rece cu Rusia – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Eșecul ofensivei ucrainene din acest an a provocat o modificare a strategiei occidentale față de Ucraina. Cel mai clar semn în această direcție este reprezentat de blocarea ajutorului care vine din SUA și UE – sub diverse pretexte și prin diverse mijloace, dar ideea este că Ucraina riscă să nu mai primească bani, arme și muniție. Asta marchează încheierea strategiei „îi înarmăm pe ucraineni și ucrainenii îi alungă pe ruși”. În mass-media occidentală pare că se conturează o nouă strategie „îi înarmăm pe ucraineni cât să reziste în fața rușilor până la încheierea unui armistițiu”.

Actuala conducere de la Kiev nu este de acord cu modificarea strategiei, continuă să solicite finanțare, arme și muniții pentru organizarea unei noi ofensive (Washington Post zice că următoarea ofensivă ucraineană va avea loc abia în 2025). Cert este că nu mai vin bani nici din SUA, nici din UE. Între timp s-au înmulțit zvonurile din presa ucraineană (și occidentală) cu privire la disensiunile dintre președintele Zelensky și comandantul armatei ucrainene generalul Zalujnîi. Tensiunea dintre politicienii și militarii de la Kiev, nemulțumirea societății față de direcția în care merge războiul ar avea câteva soluții din punctul de vedere al fostului consilier prezidențial Arestovici: lovitură de stat militară, Maidan-3, guvern de uniune națională, alegeri anticipare (cel mai probabil dacă se rupe pisica la Kiev va fi o combinație între aceste variante).

Războiul nu merge în favoarea ucrainenilor. După ce au respins cu succes primul val al ofensivei multi-direcționale a rușilor în 2022 și după ce au recuperat o mare parte din teritoriile ocupate, ucrainenii se confruntă cu o armată rusă reformată care a dovedit că se poate adapta din mers în fața tehnologiei occidentale. Digitalizarea câmpului de luptă a modificat enorm modul în care se duc bătăliile – iar rușii s-au adaptat foarte repede și au dezvoltat tactici care macină încet și sigur trupele și resursele ucrainene (rușii s-au dovedit extrem de eficienți în defensiva de pe frontul din Zaporojie în această vară).

 » Citește toată știrea aici…