/VIDEO/ Protestul cu tractoare și bălegar n-a dat roade: Agricultorii iau o pauză de două zile și vor reveni în PMAN

Protest cu miros de bălegar în fața principalelor instituții ale statului. Supărați că autoritățile nu le-au acceptat revendicările, fermierii au adus câte un sac cu balegă și baloți din paie la Președinție, Parlament și Guvern. Și pentru că nu a mai rămas mult până la Revelion, agricultorii au ținut să-i semene pe deputați. S-a întâmplat în timpul unui marș cu tractoare, acțiune ce paralizat circulația prin centrul Chișinăului.

Dimineața agricultorii au cerut, din nou, o întâlnire cu premierul și președintele Parlamentului, dar pentru că nu au fost auziți, au pornit tractoarele parcate în Piața Marii Adunări Naționale ca să pornească într-un marș de protest pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. 

În drum spre sensul giratoriu de la intersecția cu Ion Creangă au oprit în fața Președinției ca să lase un sac cu bălegar și mai mulți baloți cu paie, însă au fost opriți de oamenii legii. 

În fața Parlamentului, se pare că poliția nu a reușit să intervină. După ce au lăsat baloții și balega, au și semănat.

Protestul fermierilor a dat peste cap traficul rutier din centrul capitalei, iar troleibuzele de pe mai multe rute au circulat cu întârzieri. Ambuteiajele i-au înfuriat pe pasageri. Mulți din ei au coborât din transportul public și au luat-o pe jos, pentru a ajunge mai repede la destinație.

Unii oameni spun că sunt deranjați de forma de protest pe care au ales-o fermierii: „Problemele așa nu se rezolvă, trebuie să fie discuții, discuții normale”.

Fermierii au vrut să meargă în coloană și pe bulevardul Gavriil Bănulescu-Bodoni, însă poliția le-a blocat accesul. 

Între timp, în fața Guvernului au fost dislocați zeci de mascați. Fermierii au reușit să pună și aici un sac cu bălegar.

Spre seară, agricultorii au anunțat că iau o pauză de două zile de la proteste, timp în care vor încerca să mai discute cu autoritățile. Astfel, aceștia vor reveni în Piața Marii Adunări Naționale vineri.

„Noi azi am eliberat loc pentru brad, am convenit cu primăria. Dacă trebuie, ajutăm cu împodobirea. Cu caruselul, patinoarul vedem cum facem, dar noi de aici nu plecăm. La finele săptămânii mai ieșim la un protest activ”, a spus președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

Guvernul a reacționat la protestul de astăzi a fermierilor, menționând că o nouă întrevedere cu premierul Recean va avea loc în scurt timp. 

„Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul premier și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare și vom anunța opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată. Guvernul și ministerul Agriculturii sunt consecvenți și ajută țintit fermierii, nu doar membrii unei singure asociații”.

Precizăm că, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că Guvernul nu poate îndeplini niciuna din cele mai importante revindecări ale fermierilor. Este vorba despre instituirea unui moratoriu țintit la înghețarea penalităților pentru ratele achitate cu întârziere și alocarea a jumătate de miliard de lei pentru compensații în 2024 la culturile de porumb și floarea-soarelui.