Compensații pentru facturile la energia termică! CSE a aprobat alocarea în avans a 300 de mln de lei în acest sens

O melodie interpretată de regretații artiști Ștefan Petrache și Valentin Dînga, a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia, lansat pe ecrane în octombrie 2023. Este vorba de pelicula „Bizon”, un serial format din 14 serii, regizat de Serghei Cekalov și care îl are în rol principal pe actorul Serghei Bezrukov. Melodia „Мы расстались”, interpretată de muzicieni, a fost lansată în 1970, când cei doi făceau parte din renumitul ansamblu „Поющие гитары”. Deși, oficial melodia fusese lansată cu titlul în limba rusă, ceea ce în traducere înseamnă „Ne-am despărțit”, cântecul este interpretat pe versuri în limba română.

În serial, cântecul răsună de mai multe ori pe parcursul desfășurării acțiunii, și este o creație semnată de compozitorul Valentin Dînga.

Acțiunea din serial are loc la Moscova în 1974, perioada de conducere a lui Leonid Brejnev. Pelicula este un serial detectiv, ce are la bază omorul unui model sovietic, găsită strangulată în Casa de Modă din capitala URSS. 

Contrabandă cu bijuterii, livrări de accesorii pentru producția subterană a unei fabrici de țesut și tinere modele ale Casei de Modă, care sunt integrate de către un administrator în spatele persoanelor ce colaborează cu KGB. Toate aceste „afaceri negre” care se făceau la mijlocul anilor ’70 încearcă a fi descoperite de către un anchetator, Kirill Bessonov, rolul căruia îl joacă Serghei Bezrukov. 

Pentru a reda atmosfera acelor ani, au fost alese melodii autentice perioadei de atunci, și anume cântece din repertoriul lui Vladimir Vîsoțkii, Maia Kristalinskaia, dar și a grupei „Poiușie Ghitarî”.

Ștefan Petrache și Valentin Dînga au fost unii dintre soliștii formației „Poiușie Ghitarî”, iar pe parcursul anilor au lansat în cadrul ansamblului zeci de melodii, inclusiv în limba română. În această perioadă au apărut primele cântece semnate de Valentin Dînga: „Zamok na peske” (Castelul pe nisip), „Osenii peizaj” (Peisajul de toamnă), „Mî rasstalisi” (Ne-am despărțit). 

Ansamblul vocal și instrumental sovietic „Poiușie Ghitarî” a fost popular la începutul anilor 1970. Cele mai faimoase cântece din aceste zile sunt „Синяя песня»”(Синий иней) și „Песенка велосипедистов”. Formația a fost una dintre primele grupuri profesionale din istoria muzicii populare rusești, care și-a dat numele întregului gen ca fiind VIA și a servit drept model pentru numeroși succesori și imitatori.

Ștefan Petrache s-a născut pe 8 mai 1949, în localitatea Vînători, raionul Nisporeni, Republica Moldova și a decedat pe 13 ianuarie 2020, în Republica Moldova. A fost un interpret de muzică ușoară din Republica Moldova, cunoscut pentru activitatea ca vocalist al formațiilor „Noroc”, „Plai” etc. A fost solist al Orchestrei de estradă și simfonică a TeleRadio Moldova (1974-1975), al formațiilor vocal-instrumentale „Orizont” (1977) și „Contemporanul” (1978-1981), după care a condus formația „Plai” (1982-1987). Între anii 1988-1990, Ștefan Petrache a activat ca solist în formația de propagare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău. Artistul a înregistrat multe piese muzicale populare în Republica Moldova, cum ar fi: Eu vin, Adevăruri, Și dacă ramuri bat în geam, În august, Chemarea casei părintești. A petrecut pe scenă și în turnee 32 de ani din viața sa.

Ștefan Petrache a primit următoarele premii și distincții: Titlul onorific Artist Emerit (1986), Medalia „Meritul Civic” (1993), Ordinul „Gloria Muncii” (2001), Ordinul Republicii (2014).

Valentin Dînga s-a născut la data pe 14 iulie 1951, în satul Mîndrești, raionul Telenești și a decedat pe 27 februarie 2014, la București. A absolvit studii de muzică la Institutul de Arte din Chișinău (1982-1987). S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cântece devenite șlagăre. A debutat în cinematografie în anul 1974 la studioul „Telefilm-Chișinău”, compunând muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. El a compus muzica pentru un număr mare de filme documentare, de ficțiune și de animație. A făcut parte din mai multe jurii muzicale: finala națională a Concursului „Eurovision”, „Steaua Chișinăului- 2003” etc. În anul 1991 a obținut titlul de Maestru în artă.

De asemenea, în anul 1984, a primit două Diplome pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme Cocostârcul de argint pentru filmele Fântânarii și Moldova, casă părintească. Valentin Dânga este autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din anul 1995 (poezia Limba Noastră de Alexei Mateevici), a cărui muzică este compusă de către Alexandru Cristea.