/VIDEO/ Bolea, în fața deputaților: Ministrul Agriculturii explică situația reală din sectorul agricol: „E o situație dificilă”

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, este audiat de parlamentari. Acesta explică situația din sectorul agricol.

UPDATE: „Probabil interesul cel mai mare e despre situația din grupa a doua, producătorii de cereale din R. Moldova. Per total, astăzi în R. Moldova este o situația dificilă. Într-o mare măsură această situația este caracterizată din cauza următoarelor motive: În sudul R. Moldova au fost numeroase condiții de secetă și noi avem agenți ecoonomici care au certificate de constatare de la Comisia Situații Excepționale și agricultorii cu aceste acte stabiliteîn formă legată au început la propuynerea Ministerului Agriculturii, de câteva zile, să meargă la camerele de comerț.

Până la ziua de azi avem depuse peste 15 cereri pentru a li se elibere certificate de la CSE de situație de forță majoră”, a declarat Bolea în fața deputaților.

Ministrul Agriculturii a fost convocat astăzi la Parlament, pentru a da explicații despre situația reală în sectorul agricol. Cu această propunere a venit Blocul Comuniștilor Socialiștilor. Inițiativa a fost acceptată de majoritatea parlamentară.

După o pauză de cinci zile, fermierii au revenit de dimineață în Piața Marii Adunări Naționale. Începând cu ora 11, aceștia așteaptă să vorbească cu premierul Dorin Recean, dar și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. 

Mai exact, fermierii cer celor doi oficiali să le prezinte soluții clare la solicitările lor. Ei vor să vadă un proiect definitivat al Comisiei pentru Situații Excepționale în ceea ce privește crearea unui grup de lucru, care să analizeze situația agricultorilor, aflați în prag de falimentat. 

Totodată, așteaptă un răspuns clar de la premier în ceea ce privește cererea lor de a primi din 2024, 500.000.000 de lei compensații la porumb și floarea-soarelui.

Cu puțin timp înainte de începutul protestului, ministrul Vladimir Bolea a organizat un briefing de presă, în care a anunțat că una dintre solicitările fermierilor nu poate fi implementată prin intermediul CSE, deoarece aceasta nu poate interveni în relațiile dintre agenții economici. 

De asemenea, Bolea a anunțat că Guvernul nu acceptă să ofere compensații în valoare de 500.000.000 de lei, asta pentru că ar fi o discriminare față de alți agricultori, dar și alți agenți economici.

Anunțul ministrului i-a nemulțumit pe fermieri. 

Reamintim că aceștia au semnate declarații prealabile în privința organizării a două marșuri cu tractoarele în jurul clădirilor Parlamentului și Guvernului. 

Se pare că acest lucru nu va fi posibil, deoarece la Chișinău au fost luate măsuri sporite de securitate în marja vizitei președintelui Radei Supreme din Ucraina și a mai multor europarlamentari români.

Ministrul Agriculturii a fost convocat astăzi la Parlament, pentru a da explicații despre situația reală în sectorul agricol. Cu această propunere a venit Blocul Comuniștilor Socialiștilor. Inițiativa a fost acceptată de majoritatea parlamentară, iar în acest context, Vladimir Bolea urmează să se prezinte în fața deputaților.

În jur de 150 de tractoare din 20 de raioane se află acum în PMAN. Acestea au ajuns aici acum exact o săptămână.